[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! O companie de telefonie mobilă s-ar face vinovată de incendiul de la Blocul de Biologie al AȘM. Pagubele sunt estimate la aproape 7 000 000 lei!
16 Mai

Inspectorii de la Situații de Urgență au identificat cauza adevărată a incendiului, care a devastat acoperișul și mansarda Blocului de Biologie a Academiei de Științe a Moldovei, informează CURENTUL.

În urma incendiului au suferit pagube patru institute de cercetare care își au sediul în incinta blocului: Institutul de Zoologie, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie și Institutul de Ecologie.

Solicitat de reporterul nostru, Directorul Institutului de Zoologie, Ion Toderaș a declarat că potrivit expertizei organelor abilitate, incendiul s-ar fi declanșat din cauza unui scurt circuit electric care s-a produs la stația de retranslare, instalată la Institutul de Zoologie de companiile Orange și Moldtelecom. Acesta afirmă că, conform contractului încheiat între Institut și Orange, compania de telefonie ar fi obligată să compenseze pagubele provocate de foc.

„Pierderile au fost estimate la 6,8 milioane de lei. În contractul de chirie a spațiului pe care a fost instalată această antenă sunt stipulate niște condiții: în cazul când sunt aduse prejudicii instituției noastre, responsabilă de recuperarea lor se face partea din cauza căreia s-a produs incidentul. Așadar, ei sunt obligați să restabilească acoperișul și toate celelalte, dar vedem ce va spune ancheta”, a declarat Toderaș.

Potrivit spuselor directorului, deocamdată, nici un reprezentant al companiei de telefonie mobilă nu s-a ivit la Institutul de Zoologie pentru a discuta problema.

De altă parte, directorul institutului spune că deja a fost prezentat tot setul de documente necesare la unele organe de stat, pentru a cere de la Guvern din fondul de rezervă mijloace financiare pentru renovarea clădirii.

La rândul lor, compania Orange menționează că, „potrivit investigaţiei proprii efectuate de Orange Moldova, echipamentele sale şi reţeaua de alimentare cu energie electrică a acestora, instalate pe acoperişul clădirii nominalizate, nu au cauzat incendiul în cauză, fiind deteriorate de către incendiul în curs, izbucnit la distanţă şi provocat de un factor terţ, încă neidentificat. În acest context, Orange Moldova a solicitat autorităţii competente efectuarea unei expertize tehnico-incendiare independente, pentru stabilirea focarului şi cauzelor reale ale incendiului respectiv”, se spune în declarația companiei Orange.

Amintim, la 20 aprilie curent, un incendiu puternic a avut loc la Blocul de Biologie a Academiei de Științe a Moldovei din cartierul Telecentru. Flăcările au mistuit peste 1000 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar apa folosită la stingerea focului a inundat etajul patru și subsolul clădirii.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților