Clădirea fostului Gimnaziu pentru fete, fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking, aflat pe strada Alexei Mateevici, 85,monument de arhitectură de însemnătate națională, se află astăzi într-o stare deplorabilă. Teritoriul este înconjurat de un gard metalic, iar din toată frumusețea clădirii construite în anii ‘90 ai secolului al XIX-lea au rămas doar câțiva pereți, treptele și pilonii din față, transmite CURENTUL.
Din anul 1892 clădirea a fost sediul gimnaziului pentru fete fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, din 1918 a funcţionat liceul A. Donici. La sfârşitul anilor 30 a fost o parte componentă a liceului industrial. În perioada postbelică aici s-a aflat sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi şcoala medie nr. 5. Cu anii, însă, clădirea a degradat, astfel că, dacă nu se intervine rapid, riscă să se prăbușească.
Clădirea este construită în două etaje, ridicată pe un plan unghiular, cu o aripă alungită în adâncul parcelei. Faţada principală are o compoziţie simetrică, soluţionată în spiritul clădirilor pentru instruire tineretului studios. Clădirea are un aspect monumental, faţada fiind dominată de un portic din patru coloane a ordinului doric, partea superioară a căruia prezintă un balcon, care întruneşte şi dubla funcţie de tribună în cazul festivităţilor şcolare. Arhitectura clădirii este în stil eclectic cu reminiscenţe neoclasice.
Contactat de reporterul nostru pentru a afla ce acțiuni au fost întreprinse pentru restaurarea acestui monument istoric și cine este responsabil de starea acestuia, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță a spus că Guvernul Republicii Moldova a înstrăinat cu derogare de la lege acest bun imobil în octombrie 2010 cu scopul de a fi restaurat de noul proprietar.
„Acest bun a fost înstrăinat misiunii diplomatice acreditate la Chișinău, Ambasada Germaniei. Până în prezent Ambasada Germaniei nu a prezentat către Ministerul Educației, Culturii, Cercetării al Republicii Moldova, Consiliului Național al monumentelor istorice nici o schiță de proiect, nici un proiect de execuție, respectiv din ceea ce cunoaștem noi este că s-a efectuat doar un releveu care ar servi la demararea elaborării documentației de proiect. Într-o discuție cu reprezentantul ambasadei Germaniei mi s-a comunicat că a fost efectuat doar releveul de către o echipă de arhitecți, măsurările pe teren ale construcției existente, în rest nimeni nu a întreprins nici o activitate de restaurare a cestui imobil cu statut de protecție și regret acest lucru, deoarece este un exemplu prost pentru Republica Moldova , pentru că statul german fiind unicul proprietar al acestui imobil și conform legii ocrotirii monumentelor, orice proprietar, administrator de monument este obligat să respecte normele de conservare preventivă , de restaurare a bunului, dar aceeași lege a ocrotirii monumentelor din 22 iunie 1993, 1530 spune că și administrația publică centrală alocă finanțări, dar în cazul nostru, Ministerul Culturii neavând fondurile necesare pentru restaurare a făcut derogare de la lege și l-a înstrăinat către o misiune diplomatică cu scopul de a fi restaurat. În final Ambasada Germaniei este obligată să restaureze acest obiectiv. Trebuie să atragem atenția că au trecut practic zece ani de la înstrăinarea acestui bun și nu a fost întreprinsă nici o măsură, nici o acțiune de salvare a acestui monument”, a spus directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.
Solicitată de Curentul.md, Ambasada Germaniei a vorbit despre planurile ce țin de această clădire.
„Proiectele de construcţie cu un asemenea volum de lucrări pot necesita mai mulţi ani pentru planificare şi construcţie. Proiectul de construcţie a fost deja început de către partea germană. Republica Federală Germania planifică să construiască pe terenul în posesia căruia a intrat printr-o tranzacţie de vânzare-cumpărare un nou sediu al Ambasadei şi al reşedinţei. În cadrul acestui proces va fi restabilit aspectul exterior original al clădirii fostei şcoli. Până în prezent au fost deja efectuate printre altele investigaţii privind siguranţa la cutremure, stabilitatea, poluanţii şi o investigaţii geotehnică, precum şi lucrări de defrişare, iar în această toamnă a fost făcută o fotogrammetrie. Cu câteva săptămâni în urmă a fost lansată licitaţia la nivel european pentru servicii de planificare (planificare generală)”, comunică Ambasada Germaniei la Chișinău.
Amintim că monumentul arhitectural din strada Alexei Mateevici nr. 85, fostul sediu al gimnaziului german pentru fete cu un teritoriu de 0,4152 de hectare, a fost transmis guvernului german prin decizia votată de majoritatea parlamentară la şedinţa legislativului din 3 decembrie 2009. Tranzacția de vânzare-cumpărare ar fi costat 1,5 milioane de euro, bani care au fost virați în bugetul de stat.
Mihaela Grosu