Procuratura Generală a inițiat 6 cauze penale cu privire la determinarea minorilor la sinucidere prin intermediul jocului virtual „Balena Albastră”. Totodată, pentru prevenirea și conservarea acestui joc, PG împreună cu Inspectoratul Național de Investigații au expediat demersurile privind așa –numiții curatori ai jocului identificați în Federația Rusă și Ucraina.
La solicitarea reporterului CURENTUL, Procuratura Generală a oferit mai multe informații despre acest caz.
„Cauzele penale au fost conexate într-o singură procedură care în prezent se află la etapa urmăririi penale, fiind format un grup de urmărire penală constituit din procurori din cadrul subdiviziunii specializate a Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale, subdiviziunii specializate al Inspectoratului național de Investigații și inspectoratelor teritoriale. În Cadrul urmăririi penale au fost efectuate și se efectuează multiple acțiuni de urmărire penală în vederea determinării tuturor circumstanțelor în care au fost comise crimele, identificării înfăptuitorilor, precum și alte împrejurimi relevante”, ne-a spus Procuratura.
De asemenea, pe parcursul investigațiilor s-au efectuat mai multe acțiuni:
„S-au efectuat cercetări la fața locului, inclusiv a sistemelor informatice și altor dispozitive electronice, audieri, expertize medico-legale, psihologico-psihiatrice și tehnico-informaționale, ridicări, identificări ale abonaților sistemelor de comunicații electronice, colectări de informații de la furnizorii de servicii de comunicații electronice, stabilirea a peste 420 profiluri pe care au fost postate hash-taguri cu conținutul caracteristic „Balena Albastră”, identificarea a 70 de persoane care au manifestat un interes sporit față de jocul „Balena Albastră”, constatarea a 11 profiluri cu statul de așa-numiții „Curatori” în rețelele de socializare: 1din Ucraina, 7 din Federația Rusă și 3 persoane din R. Moldova, identificarea și blocarea a 5 grupuri (cu aproximativ 900 de participanți din statele CSI) în rețelele de socializare care instigau la înscrierea și îndeplinirea așa-numitor sarcini caracteristice jocului, despre care fapt au fost informate autoritățile competente din această țară, precum și alte acțiuni procesuale”, scrie în răspunsul PG.
Procuratura a înaintat cereri de asistență internațională asupra acestui caz și autorităților competente din aceste state.
„Luând în considerare că înfăptuitorii comunicau cu victimele infracțiunii prin intermediul rețelelor de socializare, care sunt gestionate de către companii aflate înafara R. Moldova, PG a înaintat cereri de asistență juridică internațională în materie penală, autorităților competente ale statelor, în vederea identificării sistemelor informatice și persoanelor care le utilizează pentru a-i recunoaște în calitate de bănuiți”.
La inițiativa PG și IGP a fost inițiat un proces amplu de analiză a fenomenului.
„A fost instituit un mecanism de reacție și interacțiune rapidă între subdiviziunile Procuraturii și MAI, precum și echipele multidisciplinare.
PG de asemenea a organizat ședințe cu reprezentanții:
– Organelor statului: MAI, MMPSF, ME, MTIC (psihologi, ofițeri de presă, psihiatri, pedagogi, ofițeri de urmărire penală, etc..).
– Societății civile și companiilor private: furnizori de servicii internet, operatorii de telefonie mobilă și fixă, mass-media tradițională, online, ONG-urile, etc..”, menționează Procuratura.
În cadrul ședințelor de consultare cu psihologii, psihiatrii, pedagogii, precum și alți specialiști din domeniu a fost elaborat portretul minorului – victimă a crimei de determinare la sinucidere prin intermediul rețelelor de comunicație electronică.
„Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că minorii predispuși sinuciderilor de acest gen:
– Nu sunt implicați în activități extracurriculare.
– Sentimentul de stres, iritabilitate sau agitație.
– Lipsa de speranță care frecvent acompaniază depresia (nereușitele la învățământ, izolarea de colegi și persoane dragi).
– Absența susținerii din partea apropiaților și a colegilor.
– Conflictele în familie, certurile și disputele atât între parteneri, cât și între părinți și adolescenți.
– Simțul inferiorității față de alte persoane de aceiași vârstă.
– Se află mai mult timp în rețeaua virtuală, în special în orele târzii.
– Se află în relații mai reci cu părinții, nu le este acordată atenția cuvenită.
– Sunt cu un singur părinte sau părinții sunt divorțați.
– Au suferit careva stări sufletești negative, au afecțiuni psihice”.
Procuratura anunță că pentru a preveni aceste cazuri au fost dispuse și efectuate verificări ale posibilelor locuri pentru sinucidere, identificări ale potențialelor victime și măsuri necesare pentru a le ajuta și pentru a le elimina din grupul de risc.
Anastasia Borta