[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! De ce depinde punerea în circulație a noilor monede de 1, 2, 5 și 10 lei și de ce unele vor fi disponibile abia în 2019? Explicația BNM
29 Martie

În luna aprilie, pe piață vor începe să apară monedele cu unu și doi lei, dar nu și cele cu valoarea de cinci și zece lei, informează CURENTUL.

Potrivit șefului departamentului operațiuni cu numerarul din cadrul BNM, Cornel Melnic, noile monede urmează să fie puse în circuit prin solicitările de numerar ale băncilor licențiate: „Monedele deja sunt gata de a fi livrate, fapt de care am informat toate băncile licențiate. Cu siguranță, la începutul lunii aprilie acestea vor face cereri de numerar cu valorile de unu și doi lei, facilitând apariția monedelor în economie”, a declarat Cornel Melnic.

Acest fapt se explică prin durata de viață mai mică a bancnotelor de un leu, în jur de un an și jumătate, față de celelalte bancnote.

Concomitent, Cornel Melnic spune că monedele de cinci și zece vor ajunge pe piață la sfârșitului acestui an sau la începutul anului viitor, din motivă că în stockurile BNM se află încă suficiente bancnote.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților