Studenții de la Universitatea de Stat Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, de origine din Israel, dar și cetățenii originari din Republica Moldova, care au fost reținuți în luna octombrie 2019 fiind bănuiți de punerea în circulație ilegală și consum de droguri încă nu cunosc ce riscă pentru ceea ce au comis, transmite CURENTUL.
Contactat de reporterul nostru, Emil Gaitur, responsabil de relația cu presa în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a spus că, actualmente rezultatele expertizelor au fost prezentate parțial, iar cele restante sunt de natură să încetinească procesul finalizării investigației. De asemenea, sunt în curs de desfășurare acțiuni procesual-penale de identificare a tuturor figuranților în această cauză.
Liderul grupării criminale era un student străin la medicină care procura plante de canabis de la un cetățean moldovean care le cultiva doar pentru acesta. În acest caz au fost reținute opt persoane, iar alte zece au fost cercetate în stare de libertate, 13 la număr fiind cetățeni străini și doi originari din Moldova.
„În privința unui cetățean moldovean, la data de 27 februarie 2020, au fost finalizate acțiunile de urmărire penală, iar după consultarea materialelor cauzei de către învinuit, dosarul urmează să fie trimis în instanța de judecată, cu învinuirea acestuia de circulație ilegală de droguri, în scop de înstrăinare. În prezent, acesta se află în arest la domiciliu, iar în privința altui cetățean moldovean, a fost aplicat arestul preventiv”, a spus Emil Gaitur.
În privința altui figurant în această cauză, un student în Chișinău de origine din Israel a fost aplicat arestul la domiciliu, însă acesta s-a eschivat și măsura a fost schimbată în arest preventiv, în lipsa lui.
„La moment, au loc măsuri procesual-penale pentru ca acesta să fie găsit, astfel încât investigarea faptelor lui să aibă finalitate, în limitele legii. În privința altor figuranți de origine arabă, sunt în derulare expertizele chimice ale corpurilor delicte ridicate, precum și sunt întreprinse măsuri pentru identificarea altor figuranți. Potrivit legii, această faptă de circulație ilegală de droguri în scop de înstrăinare se pedepsește cu 7-15 ani închisoare”, a precizat Gaitur.
Potrivit informațiilor apărute anterior în presă în cadrul investigațiilor desfășurate în urma reținerii suspecților au fost constatate încălcări a regulilor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova de către unii străini vizați în cadrul investigației, iar Biroul Migrație și Azil urma să decidă în privința anulării dreptului de ședere pe teritoriul țării.
Solicitat de reporterul CURENTUL, directorul Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi a spus că la finalizarea acțiunilor de urmărire penală, BMA urmează să decidă în privința revocării dreptului de ședere al străinilor vizați.
„Având în vedere că acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, până în prezent nu a fost aprobată nici o decizie. Drepturile străinilor au fost respectate în ordinea art. 64 al Codului de procedură penală, inclusiv să anunțe imediat, prin organul de urmărire penală, rudele sau o altă persoană, la propunerea lor, despre faptul reținerii și locul deținerii”, a spus Olga Poalelungi.
Potrivit PCCOCS, Ambasada și Consulatul Israelului din București au fost anunțate despre cauzele penale ale figuranților, iar Biroul Migrație și Azil nu dispune de informații privind reacția organelor de resort a Statului Israel.
Amintim că în luna octombrie 2019 mai mulți studenți ai Universității de Medicină, originari din Israel, au fost reținuți fiind bănuiți de punerea în circulație ilegală și consum de droguri. Astfel, în urma a 36 de percheziții, au fost depistate și ridicate cantități impunătoare de marijuana, cagule și arme albe, sume de bani, cântare la scară mică și ustensile de creștere și prelucrare a drogurilor în două laboratoare improvizate la Chișinău și Cahul. Prin intermediul unui izraelian de 23 de ani, care a pus la cale schema, substanțele ajungeau la ceilalți studenți străini pentru consum.
Mihaela Grosu