Proiectul de restaurare a Circului din Chișinău se află la etapa elaborării documentației tehnice pentru lucrările de restaurare-restabilire. Despre aceasta ne-a comunicat ofițerul de presă al Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, Artur Corghencea, după ce portalul nostru a publicat o galerie foto privind starea Circului la momentul actual, transmite CURENTUL.
Proiectul se desfășoară cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Activitatea a demarat în mai 2019 și include următoarele etape:
Expertiza tehnică a structurii de rezistență a blocului A al Circului, proiectul tehnic de execuție, etapa întâi de restaurare-consolidare a blocului A al Circului.
„Companiile responsabile de fiecare dintre aceste etape sunt selectate prin tender deschis, în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD. Expertiza tehnică efectuată în perioada iunie 2019 – martie 2020 de compania Intexnauca, selectată prin tender deschis, a arătat că edificiul poate fi readus în circuitul public după realizarea unor lucrări de consolidare a structurii de rezistență. De asemenea, sunt propuse lucrări de restabilire a elementelor de tâmplărie, a rețelelor tehnico-edilitare și a finisajelor”, menționează ofițerul de presă.
De asemenea, a fost anunțat un concurs public în urma căruia un consorțiu din două companii italiene – PRAS Tecnica Edilizia și Alessandro Traldi JV – a fost ales să elaboreze proiectul tehnic de execuție.
„Documentul va prevedea lucrările care ar trebui realizate pentru restaurarea construcției și transformarea arenei mari a circului în una multifuncțională. Experții italieni se află la etapa realizării schiței de proiect și urmează să propună trei variante ale arenei multifuncționale. Varianta finală va fi aleasă împreună cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, după care vor începe lucrările de proiectare. Acestea vor sidura, cel mai probabil, până în primăvara anului 2021, iar în vara anului viitor ar putea începe reparațiile”, ne-a mai comunicat Artur Corghencea.
Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, este un program pe trei ani și are drept scop apropierea locuitorilor celor două maluri ale Nistrului prin implicarea lor în programe de dezvoltare comune.
Cristina Parfeni