[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! Aceasta e unica Universitate din R. Moldova unde se va studia ROBOTICA! Detalii!
2 Martie

O nouă specialitate în domeniul robotic urmează să se deschidă  la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Viorica Sudacevschi, șef al Departamentului Informatica și Ingineria Sistemelor de la UTM ne-a oferit mai multe detalii.

„Dorim să includem  o nouă specialitate  – în  domeniul robotic. Deja am înaintat documentele necesare, însă nu am primit încă un rezultat. Este vorba despre specialitatea „Robotică și Mecatronică”. Avem pregătite toate actele necesare așteptăm răspuns de la ANACIP (Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional)”, a spus ea.

Scopul noii profesii este de a pregăti specialiști în domeniul robotic.

„Având în vedere interesul major a generațiilor de acuma față de robotică și toate sistemele robotizate desigur că pentru noi este foarte important să avem și să realizăm această specialitate. Scopul nostru este de a pregăti specialiști care să poată să activeze la diverse întreprinderi de la noi din țară unde sunt linii automatizate sau unde se cere anumite procese automatizate. Sperăm că și absolvenții liceelor  vor fi interesați de această nouă profesie, sperăm ca interesul să fie mare”, afirmă Viorica Sudacevschi.
De asemenea, la UTM se vor deschide laboratoare specializate  în acest domeniu, la fel totul exclusiv pentru studenți.

„Noi acum suntem în proces de negociere cu USAID pentru a echipa mai multe săli tehnică specială.  Robotica este o știință  mult mai complexă cu o utilitatea în diverse domenii precum: medicină, industrie, mediul social, etc. De asemenea, ne dorim să procurăm brațe robotice și dispozitive necesare pentru laboratoarele tehnice. Dotarea minimă a unui laboratorul este de aproximativ 8-10  mii de euro”, spune specialistul.

Ea afirmă că complexele robotice costă mii de euro.

„Complexul robotic „Robotino”, atinge o valoare de 10 mii de euro unul, iar un robot  „Nao”  – 5-9 mii de euro. Iată de ce ne bucurăm că avem unu la universitatea noastră. Sperăm să ne reușească cu succes să deschidem noua specialitate  și să realizăm tot ce ne-am pus în plan”, conchide ea.

Deocamdată nu se cunoaște care va fi costul contractului la această specialitate.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților