[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-vicepreședinte al CEC: „Am solicitat informație cu privire la unele suspiciuni de fraudare a alegerilor”
23 Martie

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova abuzează de Legea privind protecția datelor cu caracter personal pentru a mușamaliza fraudele electorale. Aceasta este poziția Partidului „Voința Poporului” și a fost prezentată astăzi în cadrul unei conferințe de presă, informează CURENTUL.

Ștefan Urîtu, ex-vicepreședinte al CEC, membru al Partidului „Voința Poporului” a argumentat poziția partidului. „CEC utilizează legea cu privire la datele cu caracter personal pentru a mușamaliza fraudele votării, care au fost comise în alegeri. Calitatea alegerilor reprezintă, de fapt, un fundament de bază a societății democratice, care demonstrează dacă este sau nu respectată voința poporului. Am solicitat informație, cu privire la unele suspiciuni de fraudare, la CEC, dar nu a venit cu un răspuns. Pe data de 16 februarie am solicitat să mi se ofere o copie din datele sistemului informațional de stat din ziua primului tur al alegerilor prezidențiale și al doilea tur. Standardele europene și Curtea Europeană a drepturilor Omului spune că cetățeanul trebuie să aibă acces la toate informațiile de interes public pentru a putea verifica dacă statul funcționează conform legii. CEC nu ne poate îngrădi accesul la informație”, a precizat Urîtu.

Iurie Scobioală, membru al Partidului Voința Poporului, a adăugat că a depistat mai multe încălcări, fraude ale CEC. „Analizând datele site-ului oficial al CEC, am constatat că în r. Briceni sunt create 39 de secții de votare, însă în datele oficiale de pe site-ul CEC sunt altele. În mai multe regiuni au fost duse la secțiile de votare mai puține buletine de vot decât numărul de alegători existent și înregistrat pe site-ul oficial al CEC, acest lucru fiind categoric interzis de către legislația în vigoare”, a spus Scobială.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților