O nouă rundă de audieri publice a fost organizată de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia „Laundromat”), transmite CURENTUL.
Invitatul audierilor de astăzi a fost adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Eduard Varzari, expert titular în cadrul Comitetului de Experţi MONEYVAL al Consiliului Europei. Comitetul MONEYVAL este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării standardelor internaționale principale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și eficacitatea punerii în aplicare a acestora, având, de asemenea, sarcina de a face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirea necesară.
Deoarece anii de referință a acțiunilor vizate de Comisia de anchetă țin de perioada 2010-2014, au fost abordate aspecte cu privire la cel de-al patrulea raport de evaluare al MONEYVAL efectuat în urma vizitei experților în Republica Moldova în toamna anului 2011.
Potrivit lui Eduard Varzari, recomandările formulate către Republica Moldova au vizat mai multe autorități, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar și Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ș.a.
Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă.
Președinta Comisiei ”Laundromat”, Inga Grigoriu, a anunțat că Comisia va adresa Adrianei Bețișor invitația de a răspunde la unele întrebări, eventual – în formă scrisă.
Totodată, Inga Grigoriu a comunicat că pentru ședința din săptămâna viitoare a Comisiei, este invitat Corneliu Gurin, Procurorul General al Republicii Moldova în anii 2013-2016.
În concluziile audierilor de astăzi, președinta Comisii de anchetă a remarcat că fenomenele legate de spălarea banilor nu au încetat, iar acest fapt umbrește imaginea Republicii Moldova ca stat de drept.
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema „Laundromat”.