[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-ministrul Năstase: Dezbinarea societății este marea „reușită” a actualei guvernări care pretinde că este pro-europeană
22 Iulie

Ex-ministrul Andrei Năstase, pretendent la funcția de Președinte al țării, afirmă că „avem doar aparențele unei democrații, dar suntem sufocați de controlul puterii, de sus până jos, de la creștet până la talpă. Presa este aservită, ONG-urile sunt aservite. Instituțiile controlează alegerile în interesul unui partid și a unei persoane, străine de noțiunea de stat de drept, de separarea puterilor în stat, de ideea supremației legii, de ideea de unitate și bunăstare a unui popor. Dezbinarea societății este marea „reușită” a actualei guvernări care pretinde că este pro-europeană”. În context, el s-a adresat conducerii țării.

Potrivit politicianului, în loc să reformeze instituțiile și să le ofere independența prevăzută de constituție, libertatea de a investiga corupția mare și mică și de a acționa în interesul legii, procurorii sunt în continuare folosiți ca instrumente politice, iar justiția continuă să degradeze de la o zi la alta.

„Așadar, le cer reprezentanților puterii, PAS-ului, Premierului Recean, Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și celei care îi patronează și îi conduce, doamnei Maia Sandu:

Opriți cenzura! Lăsați televiziunea publică să-și facă treaba. Sunt jurnaliști corecți acolo, care sunt hărțuiți dacă nu respectă linia de partid și de stat dictată de partidul puterii și de președinție.

Nu îi mai șantajați pe jurnaliștii din presa privată cu stoparea fondurilor oferite de partenerii externi! Nu mai folosiți ONG-urile moldovenești abonate la banii Uniunii Europene în interes propriu, pentru propagandă și dezinformare! Nu mai folosiți Comisia Electorală în interes propriu! Nu mai intimidați primarii, nu îi mai racolați, nu mai schimbați voința oamenilor exprimată la alegeri prin șantaj și amenințări! Aduceți-vă experți în sistemul guvernamental care să lucreze la politici publice coerente și care să stimuleze mediul privat! Ați adus incompetenți cu carnete de partid, care propun măsuri absurde, precum introducerea TVA-ului la arenda terenului agricol!

Nu mai folosiți procurorii după cum vă este cheful!

Stimată doamnă președintă,

Acum câțiva ani, ați spus că vrem să construim un stat democratic. Azi, folosindu-vă în mod machiavelic de războiul din Ucraina și de victimele de acolo, ați transformat totul într-o minciună. Niciodată, în istoria noastră imediată, minciuna, stând cu președinta la masă, nu s-a simțit atât de bine.

Ați introdus în țară o „dictatură de catifea”. Ați păstrat doar aparențele unei democrații pentru a ascunde realitățile și sărăcia crasă față de partenerii externi. Sunteți continuatoarea unor practici care țin de umbrele URSS-ului”, a spus el.

Andrei Năstase i-a îndemnat repetat pe cei de la guvernare să vină la dezbateri:

„Aveți curajul să veniți la dezbateri cu opoziția pro-europeană. Haideți să stăm față în față și să vedem de unde am plecat de când v-am coborât din guvernele oligarhice în stradă, alături de mine, atunci când am spus că ne opunem dictaturii lui Plahotniuc și să vedem, azi, unde am ajuns.

Aveți curajul să veniți la dezbatere publică și să facem un bilanț. Să aflăm: Se trăiește mai bine? Este justiția mai corectă? Avem mai multă libertate de exprimare? Avem presă independentă cu adevărat puternică, și nu presă dependentă de banii din exterior? Avem o piață concurențială puternică? Se întorc moldovenii acasă așa cum ați promis că se va întâmpla dacă oamenii vă vor vota? Sau poate au mai plecat încă peste 200 de mii în ultimii trei ani, conform Biroului Național de Statistică, dar nici nu cunoașteți, nici nu vă interesează”.

De asemenea, ex-ministrul s-a adresat cetățenilor, precizând că nu i-a fost și nu îi este frică să spună adevărul. „Dragi moldoveni, Nu mi-a fost și nu mi-e frică să spun adevărul și vă îndemn să faceți la fel. Acum partenerii noștri din Vest închid de multe ori ochii când văd realitățile. Pentru că se desfășoară războiul nemilos din Ucraina. Dar, și acest război va trece, iar noi vom rămâne tot săraci, tot la poarta Europei, dacă PAS va continua să facă lucrurile în același mod, prost!”, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților