Inițiativa Partidului Democrat din Moldova (PDM) privind eliminarea serviciului militar obligatoriu este o declarație populistă în ajunul alegerilor parlamentare. Declarația a fost făcută de ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de Presă IPN, transmite CURENTUL.
Președintele Partidului Verde Ecologist din Moldova (PVE), Anatolie Prohnițchi, a spus că lansarea inițiativei PDM este întârziată.
„Inițiativa este pe jumătate făcută și puțin întârziată. E una populistă și puțin reală. La noi persistă politicul în problemele de apărare și mai puțin profesionalismul. Nu avem nici o strategie, nici un concept cum pregătim militarii și cum elaborăm proiectele. Este practic imposibil să înrolezi un băiat de 18 ani în Armată și peste un an să-l eliberezi și să te aștepți la profesionalism din partea lui. Nu se știe cum se va manifesta pe câmpul de luptă. Armata profesionistă trebuia demult creată”, a spus Anatolie Prohnițchi.
Ex-ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a spus că principiul înrolării în Armată prin contrat trebuia preponderent implementat.
„Nu îmi sunt clare câteva lucruri: Noi spunem că nu avem bani pentru Armata de acum, mixtă și vrem să facem una profesionistă, pentru care cheltuielile vor fi mai mari. Nu se știe din ce surse va fi finanțată această Armată, nu e clar cum se prevede pregătirea rezervei. Ca militar, când se duc acțiuni de luptă ele prevăd și pierderi, prin ce se vor completa acestea. Dacă e vorba de acțiuni militare, e vorba și de o Armată funcțională”, a spus Victor Gaiciuc.
Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, spune că nu se știe de unde s-au făcut concluziile pe marginea proiectului și unde s-au dus discuțiile și cu cine.
„Această propunere este una populistă și nu va fi implementată. Inițiativa avut ca țintă 2 categorii: mamele tinerilor, care se deranjează de feciorii lor și tinerii care vor să se eschiveze la serviciul militar. Momentele esențiale sunt pregătirile premilitare ale tinerilor care ating 16 ani, luarea la evidență a cetățenilor, trecerea în rezervă este un proces stabilit. În RM era o perioadă când exista o schemă bine pusă la punct când în centrele militare recruții, pentru a fi eschivați de la serviciul militar, trebuiau să achite o taxă. Nu este clar cum se vor găsi tineri care să vină în serviciul militar prin contract. În 5 -10 ani vom simți pierderile”, a spus Viorel Cibotaru.
Cristina Parfeni