[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-ministra Educației, Corina Fusu despre inițiativa de a introduce mai multe sesiuni de BAC: „Populism în an electoral!”
23 Februarie

Fostul ministru al învățământului, Corina Fusu, a calificat inițiativa Grupului Populare European de a introduce mai multe sesiuni de bacalaureat, drept una populistă. Politiciana consideră că modificarea Codului Educației ar da peste cap credibilitatea diplomei de bacalaureat, informează CURENTUL.

„Este o lege populistă, pentru că ne aflăm în anul electoral ca lumea să zică uite ce de bine că vom putea cu toții avea diplomă de bacalaureat. Ei încearcă să spună că oferă posibilitatea elevilor să-și capete diploma de bacalaureat, insistând  la mai multe sesiuni, patru pe an, atunci când iau note mai mici decât cinci la examenul unic de bacalaureat. Din punctul meu de vedere, calitatea cunoștințelor și capacitatea de a implementa aceste competențe în viața ta profesională este primordial. Noi deja am trecut prin perioada când era obligator în mintea oamenilor să aibă neapărat o diplomă de studii superioare, universitare, dar iată că diploma în sine nu oferă și posibilitatea de a te angaja la un loc de muncă bine plătit și unde se cer cunoștințe adevărate”, a declarat Fusu.

De asemenea, Corina Fusu a accentuat că din punct de vedere tehnic, implementarea ofertei de a susține examenul de patru ori pe an, este una extrem de dificilă.

„Organizarea examenului de bacalaureat este o chestiune care necesită o rigoare extremă din punct de vedere tehnic. Alcătuirea acestor teste de patru ori pentru examene oferă posibilitatea ca testele să fie aflate și răspândite, înainte de a se produce examenul de bacalaureat. Mai mult decât atât, ar perturba procesul de învățământ, pentru că centrele de bacalaureat se află în anumite instituții publice, și se pare că instituțiile publice, liceele, gimnaziile, ar trebui să-și înceteze activitatea și să ofere celorlalți, care rămân în urmă cu învățătura, să dea încă o dată examenele”, a accentuat Corina Fusu.

Concomitent, fosta ministră a ținut să menționeze că modificarea ar putea acționa în detrimentul învățământului profesional-tehnic, dar la sporirea exodului tinerilor din Moldova.

„În ultimii ani, universitățile din Moldova care sunt foarte multe pentru o populație atât de mică, duc lipsă de studenți, așa că ar fi în favoarea lor să aibă cât mai mulți studenți, fie și prost pregătiți, dar la număr să fie, pentru ca universitatea să-și poată îndreptăți activitatea. Nu putem oferi bani în plus din bugetul din stat, din bugetul populației, pentru ca mai apoi absolvenții noștri cu diploma în mână să plece să-și încerce norocul în străinătate”, a precizat ea.

Conform legii, toți absolvenții pot susține examenul de bacalaureat după terminarea studiilor, după care urmează sesiunea repetată și după aceea, dacă nu au susținut examenul, trebuie să aștepte un an de zile până la următoarea sesiune a examenului unic de bacalaureat.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților