[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-ministră a Sănătății, despre infectarea cadrelor medicale cu COVID-19. Cine se face vinovat
28 Martie

Fosta ministră a Sănătății, Ruxanda Glavan, deputat democrat, afirmă că nu trebuie de căutat vinovat în infectarea cadrelor medicale, mai ales să se vorbească că nu cunosc protocoalele, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ruxanda Glavan a menționat că și în alte țări europene se atestă acest lucru, nu neapărat doar în R. Moldova. Cel mai probabil, cadrele medicale nu aveau echipamentele medicale necesare la început.

„Da, probabil, la început inclusiv cadrele medicale nu dispuneau de echipamentele necesare sau nu în măsură completă. Eu știu că la începutul lunii martie am primit câteva mesaje de la un spital din Chișinău în care se spunea că nu aveau bonete, dar a doua zi s-au clarificat cu stocurile.

Deci, eu aș vrea să transpună ca un fir roșu: noi nu trebuie să punem vina pe sistemul de sănătate atunci când se îmbolnăvesc medicii, dimpotrivă, noi trebuie să învățăm din lucrurile care au început să se întâmple și să-i dotăm suplimentar, să le oferim echipamente în plus și să facem instruiri acolo unde este necesar. Eu am vorbit cu câțiva colegi, inclusiv colegi care activează în spitalele raionale, medici de anestezie și terapie intensivă. Ei îmi spuneau, de fapt, că ei înșiși recunosc că colegii lor din spitale au nevoie de instruiri suplimentare, inclusiv la protocolul de autoprotecție, inclusiv la protocolul de tratament care, iată, recent a fost aprobat și medicii încă nu-l știu; inclusiv la tehnica de intubare și de utilizare a aparatelor de ventilare, pentru că le cunosc doar medicii specialiști în terapia intensivă și reanimatologii, iar dacă vom ajunge să avem un număr mai mare de pacienți, va trebui să includem și alți medici, de alte specialități care să participe la procesul de salvare de vieți omenești”, a spus Ruxanda Glavan.

Totodată, deputata menționează că este mult de muncă și măsurile defensive nu sunt suficiente.

„Sper foarte mult că voi avea o claritate, cel puțin în calitate de deputat și voi avea acces la informație, iar toate solicitările și propunerile noastre pe care, iată, le-am formulat ieri în scris să fie luate în considerare”, a mai spus Ruxanda Glavan.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților