„Acum un an a fost lansat programul „Prima Casă” – un program inedit pentru Moldova şi cu puternic impact social-economic. Pe parcursul întregului an, am monitorizat atent implementarea programului respectiv şi am venit periodic cu aprecieri, multe dintre care pot fi găsite chiar pe acest blog. O voi face şi cu această ocazie, dat fiind importanţa programului. Cu atât mai mult că la capitolul bilanţ sunt multe de spus”. Astfel începe ex-deputatul Iurie Dârda, noua sa postare pe blogul iuriedarda.md, informează CURENTUL.
Politicianul a subliniat că, „la mai puţin de un an de la lansare, „Prima Casă” a reuşit să asigure cu spaţiu locativ peste 1000 de beneficiari. În acest an, se aşteaptă că numărul beneficiarilor va ajunge la 3000. Deci, putem concluziona că avem de a face cu un program ce înregistrează o dinamică permanentă, iar impactul său benefic este resimţit din plin”.
„Cine astăzi beneficiază de locuinţe în cadrul programului „Prima Casă”? Tinerele familii, familiile cu mulţi copii, funcţionarii etc. Deci, vorbim despre categorii care chiar au nevoie de susţinere în acest sens. Având o locuinţă, funcţionarii nu părăsesc structurile de stat, astfel investiţia ce s-a făcut în ei nu se pierde. Având o locuinţă, tinerii nu pleacă peste hotare, ci rămân aici, contribuind la dezvoltarea economică a ţării. Având o locuinţă, familiile cu mulţi copii sunt mult mai protejate social”, mai scrie el.
Dârda spune că și-n plan economic beneficiile sunt evidente. „Companiile de construcţii se dezvoltă, piaţa imobiliară este în creştere, se contractează mai multe credite, ceea ce deja dezvoltă business-ul bancar, iar acestea înseamnă şi noi locuri de muncă, şi impozite mai multe plătite în bugetele de diferite nivele. Astfel, creşte capacitatea statului de a soluţiona problemele cu care se confruntă cetăţenii”, a explicat el.
Iurie Dârda, în concluzie, spune că, la un an de la lansarea acestui program este că el s-a dovedit unul de real succes. „De aceea, viitorul Guvern, care urmează să obţină în scurt timp votul de încredere al Parlamentului, trebuie să-l declare o prioritate şi să meargă consecvent pe implementarea lui, pe ramificarea şi dezvoltarea acestuia în continuare, pornind de la interesul real al unei mari părţi a societăţii, dar şi de la interesul ţării, în general”, a conchis politicianul.
Cristina Pendea