”Cea mai mare capcană pentru autoritățile de la Chișinău este că gazele naturale, oferite în schimbul electricității și livrate malului stâng, urmează să fie achitate de reprezentanții Tiraspolului. Niciodată, pe parcursul celor 30 de ani, regimul separatist nu a plătit niciun leu pentru gaz, totul a fost decontabilizat din contul malului drept, ajungând să fim șantajați cu datorii uriașe care, în prezent, ne-au dat economia peste cap”. De această părărere este ex-deputatul PPDA Chiril Moțpan.
Chiril Moțpan spune că, deși Comunitatea Energetică Europeană salută acordul MGRES-Energocom iar la Tiraspol s-a aprins peste tot lumina, pe malul drept multe semne de întrebare rămân în întuneric. În primul rând, cui și cum vor plăti transnistrenii pentru gaz? Are regimul separatist de la Tiraspol vreun contract direct cu Rusia sau este vorba de cel semnat de Andrei Spânu cu „Gazprom” și trebuie să credem în onestitatea armatei a 14 că ne va transfera banii pe care sa-i achităm rușilor? Pare de domeniul fantasticului ca regimul separatist să achite pentru gaz iar noi să plătim numai pentru energia electrică produsă la MGRES, un preț de 73 dolari/MW, în timp ce pe piata europeană costul acesteia este de minim 400 de euro/MW.
„Chiar dacă înțelegerile au fost raționale și sub garanția partenerilor externi, tendința de a crede în onestitatea unui regim criminal este sinucigașă. Am oferit regimului de la Tiraspol întregul volum de gaz mai ieftin oferit de contractul cu „Gazprom”, iar partea dreapta va cumpara tot gazul de pe piața spot la un preț dublu. În astfel de condiții, bineînțeles, ne așteaptă, din nou, scumpiri în lanț, chiar dacă vom economisi un pic pentru energia electrică, în incertitudinea că ne putem baza pe înțelegerile cu oligarhii lui Putin de la Tiraspol. Singurile lor arme fără gloanțe sunt șantajul și minciuna”, mai spune fostul deputat.
„Al doilea moment pe care l-am aflat din conferința lui Andrei Spânu este acela că autoritățile de la Chișinău sunt șantajate de cel puțin o lună iar deconectarea de la energia electrică pentru malul drept, din noiembrie, de la centrala de la Cuciurgan nu a fost din cauza unei defecțiuni tehnice. Tiraspolul a obținut tot ce și-a dorit. Krasnoselski și-a felicitat victorios publicul rusofil cu întorcerea vremurilor bune pentru economia locală. Și al treilea, în aceste condiții, nu mi-a plăcut deloc retorica electorală a domnului Spînu cu referire la grija pentru locuitorii din stînga Nistrului, spunând că politicienii trebuie să ofere soluții umane pentru toți cetățenii țării noastre și nu se poate de jucat la masa de negocieri cu sorțile a mii de oameni din Transnistria. Vorbiți serios, dle Spânu? Dar despre cetățenii de pe malul drept ce spuneți sau nu mai sunt așa rentabili electoral? Faptul că achită facturi de 10 ori mai mari decît cei de pe malul stâng nu vi se pare o nedreptate? Sau că au fost la un pas să rămână în întuneric (și, mare noroc de frații noștri de peste Prut) atunci când autoritățile lor neconstituționale i-au debranșat de la curentul electric?”, a mai relatat Moțpan.
„Lăsați empatia simulată și schimbul de amabilități cu oligarhii și autoritățile criminale de la Tiraspol. Sutele de bărbați ai neamului, care și-au pierdut viața în floarea vârstei în lupta cu separatiștii rusofili, se răsucesc în mormânt”, a conchis fostul deputat PPDA.