[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-Ambasadorul Moldovei la ONU explică ce înseamnă decizia Departamentului de stat al SUA de a ridica vizele fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc și familiei sale: „Nu este un act unic…”
16 Ianuarie

Departamentul de stat american i-a ridicat la 13 ianuarie, viza lui Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, care se presupune că ar locui în Miami, iar secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a justificat decizia spunând că este motivată prin faptul că „în capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Republica Moldova.

Radio Europa Liberă a discutat cu ex-Ambasadorul R. Moldova la ONU despre decizia Departamentului de stat al SUA de a ridica vizele fostului lider al PD Vlad Plahotniuc și familiei sale.

Vlad Lupan a spus că a rămas surprins de asemenea decizie, deși se aștepta.

„Așa cum am spus, este și o surprindere, dar și o așteptare. Așteptarea era ca Statele Unite să încerce să dezavueze acele zvonuri că Statele Unite au vândut Republica Moldova Rusiei prin această acțiune. Pentru că, dacă îl țin pe Plahotniuc, el este persoana care, de facto, i-a ținut pe ruși departe. Iată că, odată cu schimbarea puterii, până la urmă, dl Dodon, președintele Republicii Moldova și Partidul Socialiștilor au preluat puterea, deși din nou cu Partidul Democrat. Deci, acțiunea Departamentului de Stat, teoretic, era așteptată cel puțin din punctul acesta de vedere. Din punct de vedere politic, Departamentul de Stat are dreptul la această așa-numită procedură de desemnare a dlui Plahotniuc ca persoană implicată în acte de corupție. Nu este un act unic, o dată pe lună se întâmplă aproximativ una-două desemnări de acest gen de către Departamentul de Stat a diferitelor persoane concrete din diverse țări. În luna decembrie au fost desemnate trei persoane din America Latină și din Europa de Est, inclusiv din țări care au devenit recent parte a Uniunii Europene, iar în septembrie, de exemplu, o asemenea desemnare a fost făcută în cazul lui Liviu Dragnea. Este un semnal, prin care Statele Unite demonstrează că luptă împotriva corupției și menținerii statului de drept. Este, de altfel, o discuție internă aici, inclusiv într-un context politic actual din Statele Unite, în contextul procedurii politice de impeachment a președintelui Trump, în care Partidul Republica deseori menționează că ei, bunăoară, nu au oferit asistența necesară Ucrainei din cauză că era nevoie de efectuat o serie de verificări, motivate de o corupție foarte puternică în Ucraina și din cauza aceasta partidul lor luptă împotriva corupție și ei vor să fie siguri că banii contribuabililor americani sunt cheltuiți adecvat. Asta este o procedură normală pentru Statele Unite, nu este o procedură nouă și politic ei continuă să transmită mesaje indivizilor corupți, care încearcă să intervină negativ în afacerile publice. Și iată acum, acest mesaj a fost transmis în cazul Republicii Moldova. Aparent, aș crede și după o anumită perioadă de discuții dintre o serie de reprezentanți ai partidelor politice din Republica Moldova – fie la guvernare, fie în afara guvernării – cu autoritățile americane ca acest act să se întâmple. Și probabil ca urmare a zvonurilor care au ajuns inclusiv la autoritățile americane că dl Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite. Poate chiar nu atât zvonurilor, cât informației că opinia publică cunoaște despre acest fapt”,  a precizat Lupan.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților