[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-Ambasadorul Iulian Fruntașu a lansat antologia de poezie „Să fi fost totul o păcăleală?”
29 Martie

Fostul Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Iulian Fruntașu, a lansat, la finele anului 2016, o antologie de poezie „Să fi fost totul o păcăleală?”, transmite CURENTUL.

O recenzie despre cartea respectivă a scris Nina Cornischi, în articolul „Inima – un pui de cățea schilodită” publicat în revista Vatra, unde descrie că în poezia lui Iulian Fruntașu „singurătatea, deznădejdea și moartea se fiziologizează se transpun în organisme vii, devin fiare neîmblânzite, suportând o permanentă stare de rană, de piele jupuită…Agresivitatea limbajului vine din starea de rău a maximei lucidități. Dacă în plan social-politic, autorul, care e și om politic, cunoaşte răspunsurile și soluțiile de ieșire din criză, temeiurile existenţiale îi suscită nesfârşite nelinişti şi frustrări: „Cu încetul, Doamne, cu încetul/ moartea mi s-a cuibărit în suflet/ ca o pisică ce-mi toarce în brațe,/ privindu-mă cu ochii nemișcați. /Unde, unde mergem? Pe ce tărâm mă duce/ firul sângerând din gura fetiței cu mișcări de felină?/ Știu că nu voi afla adevărul decât în ultima clipă -/ viața pe care n-am trăit-o (…)”.

Solicitat de către reporterul nostru, Iulian Fruntașu ne-a spus că antologia poate fi găsită în librăriile Cartier, Librarius și librăriile mai mari din România. Autorul ne-a dezvăluit tematica care o va aborda în cărțile pe care urmează să le scrie și în viitorul apropiat.

„Lucrez asupra unei istorii a Republicii Moldova care va avea anumite tangențe cu „Istoria etno-politică a Basarabiei”, apărută în 2002, dar care va fi mai succintă și cu mai puțină teorie. De asemenea, mă interesează subiectul multidisciplinar al dezrădăcinării societăților agrare și a unei modernități cumva forțate de circumstanțe externe, având exemplul sub-dezvoltării economice și social-politice a Republicii Moldova, dar și a altor țări din Europa de Est”.

Cartea „Să fi fost totul o păcăleală?” are un tiraj de 4 sute de exemplare.

Iulian Fruntașu s-a născut la 5 iulie, 1970, a absolvit Facultatea de Filologie și Drept, apoi și-a luat și Doctoratul în Științe în anul 1999. S-a făcut remarat și în politica din Republica Moldova, ocupând funcții importante în stat, iar în paralel a lansat patru cărți de ficțiune.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților