În scopul de a asigura o transparență și claritate deplină pentru consumatori în privința mecanismului de formare și plafonare a prețurilor maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revine cu informații detaliate privind modul de formare a prețurilor reglementate de Agenție și componentele acestora.
Urmare a modificărilor la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere, în data de 1 septembrie 2021, au fost operate ajustări și modificări la Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Metodologia reglementează modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul doar la produsele petroliere principale (benzina COR 95 și motorină), modalitatea de calculare a marjei comerciale specifice, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție etc.
La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:
1. Valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
2. Acciza (AC);
3. Taxa pe valoare adăugată (TVA);
4. Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenție).
Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie – în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE. La intrarea în țară importatorii de produse petroliere achită acciza (AC) care se modifică anual conform Codului Fiscal și la final taxa pe valoare adăugată (TVA) care este una fixă.
ANRE stabilește semestrial și reglementează doar Marja comercială specifică care trebuie să acopere cheltuielile aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale (inclusiv costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți), calculată la 1 litru de produs petrolier plus profitul companiei. În prezent, Marja comercială specifică este stabilită la nivel de 2,62 lei/litru.
Fluctuația zilnică a prețului cu amănuntul publicat pe pagina electronică a ANRE – este influențată exclusiv de evoluția valorii medii a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului și cursul de schimb leu/dolar).
Metodologia ANRE asigură ca prețul stabilit zilnic la produsele petroliere principale să reflecte fidel atât tendința de creștere, cât și cea de descreștere a cotațiilor internaționale Platts. Mecanismul existent asigură prețuri corecte, ușor de verificat în condiții de transparență maximă.
În continuare sunt prezentate graficele care ilustrează cum au evoluat în perioada septembrie 2021- februarie 2022 cele 4 componente în baza cărora sunt calculate prețurile maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină: