În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de funcţionare a Registrului vitivinicol, în scopul evidenței tuturor plantațiilor și unităților vinicole din Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Proiectul hotărârii de Guvern prevede că Registrul vitivinicol va fi gestionat de către Oficiul Național al Viei și Vinului, în acesta fiind înregistrați agenții economici care desfășoară cel puțin una dintre activitățile de fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obținute pe bază de must și de vin, producere și comercializare a strugurilor folosiți ca materie primă în vinificație.
Totodată, documentul stabilește obligativitatea prezentării de către deţinătorii plantațiilor viticole și unităților viticole a declarațiilor de recoltă și de producere a vinurilor, fiind stipulate și condițiile de acces la informațiile stocate în Registru.
Înscrierea în Registrul vitivinicol este gratuită și se efectuează în baza cererilor depuse de agenții economici și a declarațiilor pe proprie răspundere privind îndeplinirea cerințelor obligatorii de înregistrare.
Implementarea Registrului urmează să fie finalizată în septembrie 2017. Cheltuielile pentru crearea softului, precum și pentru înregistrarea inițială a parcelelor și a unităților vinicole în acesta, constituie aproximativ 1 milion de dolari SUA şi sunt acoperite din contul unui grant oferit de partenerii externi.
Cristina Parfeni