Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul la proiectul de Hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru, transmite CURENTUL.
Obiectivele Comisiei sunt evaluarea potențialului râului Nistru; examinarea relațiilor de colaborare transfrontaliere pe subiectul utilizării durabile a resurselor naturale din bazinul râului Nistru; consolidarea cadrului instituțional și organizatoric necesar valorificării viabile și protecției Nistrului pentru asigurarea securității alimentare a țării; identificarea soluțiilor pe marginea problemelor identificate.
Autorii proiectului de Hotărâre sunt un grup de deputați ai fracțiunii PSRM. Deputații argumentează că actualmente acest obiectiv acvatic se confruntă cu cele mai grele timpuri și este supus unor pericole fără precedent.
„Se atestă degradarea regimului hidrologic, hidrochimic și hidrobiologic, micșorarea capacității de autoepurare a fluviului, dispariția mai multor specii valoroase de pești, înnămolirea intensivă a fluviul și a lacului de baraj Dubăsari, nivelul scăzut al apei”, se arată în nota informativa la proiect.
Conform standardelor internaționale, un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică și afecta calitatea vieții populației. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.
Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.
Cristina Pendea