[ X ]
Europarlamentar: „Constatăm și restanțe, este important ca autoritățile din RM să facă o prioritate din procesele mai dificile”
5 Aprilie

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova s-a reunit astăzi pentru a patra oară, la Chișinău, iar la final se preconizează semnarea unei declarații cu recomandări agreate de ambele delegații. Despre acest lucru au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, copreședinții Eugen Carpov și Andi Cristea, informează CURENTUL.

Eugen Carpov a declarat că este o continuare a discuțiilor dintre cele două Parlamente pe principalele subiecte de actualitate pentru RM.

„De fapt, Comitetul de parlamentar de Asociere ne oferă o platformă de dialog permanent cu UE, este una din principalele platforme de comunicare. Avem o agendă plină cu subiecte de anvergură. La sfârșitul acestei reuniuni se preconizează semnarea unei declarații cu recomandări, pe care le vom agrea împreună cu partenerii europeni. În cadrul acestor discuții avem un dialog sincer, unde, pe deoparte – prezentăm realizările pe care le-am reușit noi, iar, pe de altă parte – analizăm și perspectivele, planurile pe viitor, unde trebuie să depunem un efort mai consistent, pentru a atinge rezultate tangibile, pentru promovarea reformelor democratice necesare RM”, a precizat Carpov.

La rândul său, Andi Cristea a menționat că întâlnirea este una importantă, dat fiind că la nivelul diplomației parlamentare, este vorba de rolul de supraveghere a implementării Acordului de Asociere. „Este un prilej de a face un bilanț, dat fiind faptul că în a doua parte a anului în RM se vor organiza alegerile parlamentare, iar anul viitor în această perioadă vom avea alegeri noi în Parlamentul European. Este foarte probabil ca această întâlnire să fie ultima din actualul mandat al ambelor Parlamente. Împreună cu colegii din delegație avem satisfacția profesională că din 2014 până în prezent, tot ce putea să facă Parlamentul European pentru a sprijini parcursul european al RM, a făcut. Ne uităm foarte atent cum se implementează Acordul de Asociere și pot să vă spun că vedem un tablou mixt, sunt și elemente de progres, dar sunt și restanțe. Avem parteneri serioși de dialog în Chișinău, ce este evident că voință pentru reforme europene există și se manifestă tocmai prin implementarea lor. În același timp, constatăm și restanțe, este important ca autoritățile din RM să facă o prioritate din procesele mai dificile, precum reforma justiției”, a precizat europarlamentarul.

Potrivit lui Cristea, se constată progrese importante în arii precum reforma administrativă, măsuri pentru mediul de afaceri și măsuri sociale. „Putem vorbi și despre o stabilizare a sistemului bancar, măsurile pentru combaterea fraudelor bancare au dat încredere, inclusiv investitorilor străini. Vedem pașii făcuți în direcția securității energetice. Avem datoria să punem presiune pozitivă pe autorități, ca toate aceste lucruri, date să nu reprezinte doar cifre seci, ci să indice de creștere a nivelului de trai. Anul 2018 va fi un an electoral. Noi ne uităm la două lucruri. Ne interesează continuarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere și vrem să vedem că există o perspectivă conturată după alegeri pentru continuarea acestui parcurs european. Ne interesează să avem această prioritate ca forțele proeuropene să dea un mesaj de stabilitate și continuitate, atrăgând suportul alegătorilor pe un proiect de țară concert”, a mai spus Cristea.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților