[ X ]
Eugen Sturza: „Armata Naţională a întreprins un şir de măsuri pentru consolidarea securităţii şi siguranţei locurilor de stocare a muniţiilor pe teritoriul Republicii Moldova”
15 Februarie

„Armata Naţională a întreprins un şir de măsuri pentru consolidarea securităţii şi siguranţei locurilor de stocare a muniţiilor pe teritoriul Republicii Moldova, cum ar fi instalarea sistemelor de securitate la depozitele de muniții ale Armatei Naționale, modernizarea Centrului de armament şi muniţii, dotarea laboratorului de testare chimică a muniţiilor şi instruirea personalului în domeniu. Implementarea acestor acţiuni, ne-a permis, în primul rând, să asigurăm o protecţie adecvată atât pentru personalul militar, cât şi pentru populaţia civilă, prin micşorarea riscurilor existente în depozitele de armament şi muniţii”. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul celei de-a 2-a conferinţe în domeniul Armelor Mici, Armamentului Uşor şi Muniţiilor Convenţionale, desfăşurată astăzi la Ministerul Apărării, transmite CURENTUL.

Potrivit ministrului Sturza, activităţile respective au fost realizate cu sprijinul Guvernelor Austriei, Elveţiei, Germaniei, Norvegiei, Suediei, Canadei, organizaţiilor internaţionale – Misiunea OSCE, Centrul de Control al Armamentului Ușor și Armelor Mici pentru Europa de Est și Sud-Est, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Uniunea Europeană, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, fundaţia umanitară „Golden West”, organizaţia non-guvernamentală „Norvegian Peoples Aid”. „Obiectivele de securitate şi siguranţă pot fi realizate doar împreună, prin cooperare multilaterală şi multinaţională, cu antrenarea experţilor internaţionali în domeniu, şi sensibilizarea opiniei publice privind riscurile şi pericolele în domeniul managementului armamentului şi muniţiilor”, a spus ministrul Apărării.

Locotenent-colonelul Alexandru Arapan din cadrul Direcţiei Logistică a menţionat că în cadrul conferinţei au fost prezentate acţiunile întreprinse de către Armata Naţională pentru sporirea nivelului de siguranţă şi securitate la locurile de păstrare a muniţiilor şi au fost identificate necesităţile pentru continuarea activităţilor demarate de instituţie în domeniul reducerii riscului de explozie necontrolată la depozitele de muniţii.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, misiunilor diplomatice în ţara noastră, organizaţiilor internaţionale, printre care Misiunea OSCE, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Uniunea Europeană (UE), Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), ITF Enhancing Human Security şi ataşaţi militari.
Conferinţa în domeniul Armelor Mici, Armamentului Uşor şi Muniţiilor Convenţionale a fost organizată cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților