[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eugen Doga: „Schimbările care vizează AŞM sunt o luptă pentru proprietate”
19 Septembrie

Academicianul Eugen Doga a fost solicitat de CURENTUL să comenteze faptul că, în urma aprobării modificărilor la Codul cu privire la știință și inovare, Academia de Științe a Moldovei urmează a fi reformată, proces care va presupune că va rămâne fără Grădina Botanică, fără propriul liceu și propria universitate, dar și fără institutele de cercetare.

„Aceste schimbări sunt o luptă pentru proprietate. Nu este ceva deosebit. Cuiva pur și simplu i-a trebuit această proprietate și iată că avem această reformă”, a declarat Eugen Doga.

Întrebat cum vede viitorul Academiei de Științe, impactul asupra cercetării pentru dezvoltarea socio-culturală, educațională și economică a țării, dar și soarta oamenilor de știință de la noi din țară, academicianul a răspuns: „Nu pot ști exact ce se va petrece acolo, nu mă aflu la conducerea Academiei să mă pot expune pe marginea acestui subiect. Cred că va fi o treaptă a dezvoltării Academiei foarte grea. Nu cred că stăpânii care vor veni în schimbul acelor care acum dirijează aceste instituții, care au stat acolo zeci de ani, care au cercetat, au muncit, care știu fiecare loc, care știu fiecare ramură și fiecare frunză, vor intra imediat în toate amănuntele și vor duce această instituție în direcția care trebuie. Cred că-i o greșeală mai mult”.

Întrebat care ar fi o variantă de mijloc (compromis) pentru această reformă, Eugen Doga a declarat: „Nu ştiu care ar putea fi compromisul în acest caz. Înapoi, desigur, aceste instituții nu le vor da, este clar. Este păcat. Vom fi martori dintr-o parte şi vom urmări cum va decădea ramura științei. Nu putem influența cu nimic și putem crede orice, dar nu va avea acest lucru nici un efect”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților