Compozitorul-academician Eugen Doga a deschis luna decembrie a acestui An Centenar cu un nou succes. După o realizare de mare angajament a oratoriului „Unirea cea Mare”, pus în premieră absolută, în scena de la Craiova, De Ziua Marii Uniri, maestrul a primit Premiul Euro CentenArt, de rând cu 10 personalități ale culturii și artei române din diaspora care au promovat cultura română și spiritul identitar în Europa diversității și a valorii 2018, transmite CURENTUL.
Gala Euro CentenArt a avut loc în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București, acesta fiind un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Valoarea premiului constituie 10 000 de lei românești.
Juriul a fost compus din cinci personalități ale culturii române: acad. Eugen Simion (președinte), prof. univ. dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, scriitoarea și actrița Ioana Craciunescu, scriitorul Cristian Teodorescu.
Compozitorul Eugen Doga a mărturisit că acest premiu l-a surprins foarte mult și nu atât premiul în sine, cât semnul despre aceste premiu și faptul că a fost selectat de rând cu alte 10 somități care sunt parte componentă a spiritului acelui românesc, care este cu mult mai prețios, în opinia sa, decât aceste spații geografice. „Eu nu am avut această fericire de a face școala românească. M-am născut în alte spații geografice și în alt spațiu spiritual și chiar politic. Să știți că eu voi fi consecvent la normele simțirii. Sunt multe lucruri care ne bucură când ne întrunim și eu sunt foarte bucuros că sunt aici, că ne vom cunoaște. Cineva spunea: ca să iubești trebuie și să cunoști. Iată că noi ne vom cunoaște și sigur ne vom iubi mai mult, decât până acum. Avem atâtea perle spirituale împrăștiate în toată lumea, dar nu le cunoaștem”, a spus compozitorul.
Artistul a mulțumit prestigiosului juriului. „Voi pleca de aici cu multă încărcătură spirituală pe care o voi duce cu mine și o voi preface în note muzicale. Vă mulțumesc mult pentru această înaltă apreciere și pentru alegerea Dumneavoastră. Am marea onoare de a primi acest premiu. Cred că este cel mai prestigios. Le am pe toate posibile în spațiul național, dar acesta fa fi ca un desert la sfârșit, cel mai dulce. Vă mulțumesc mult”, a spus compozitorul.
Gala Euro CentenArt este un proiect ce marchează sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018 prin premierea a 11 personalități ale culturii și artei din diaspora română de pe cuprinsul Uniunii Europene. Premiile Euro CentenArt au fost acordate: prof. Jean Askenasy, unul dintre cei mai proeminenți neurologi din lume, fondator al primului Institut de Medicina Somnului din Israel; sculptorul Florin Codre, care își leagă destinul de Franța și de România, cunoscut pentru statuile ecvestre ale lui Carol I din Călărași și București; scriitoarea Ilina Gregori, stabilită în Germania; Victor Ivanovici, profesor de legendă al Literelor bucureștene din anii 70-80, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Societăţii Scriitorilor Greci, al Societăţii Elene de Literatură Generală şi Comparată, membru fondator (şi Vicepreşedinte) al Societăţii Hispaniştilor Greci; Basarab Nicolescu, „fizician cuantic și filosof al științei, promotorul transdisciplinarității pe plan mondial și un mare iubitor de poezie”, stabilit în Franța; Monica Săvulescu Voudouri, specialist în Sociologia emigrației, senior researcher în diferite instituții internaționale de cercetare. A publicat romane, eseuri, poezie, dramaturgie, studii de sociologie; Virgil Tănase, scriitor, traducător și regizorul de teatru; Dumitru Țepeneag, scriitor, Leontina Văduva, soprană cu o cariera scenică care a condus-o pe cele mai importante scene ale lumii; Matéi Visniec, autor a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru, stabilit în Franța.
Cristina Parfeni