[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eugen Coștei: În nouă luni ale anului 2020, ramura aviației civile din R. Moldova a înregistrat pierderi de 470 mln. lei
3 Ianuarie

Eugen Coștei, directorul general al Agenției Aeronautice Civile (AAC), a fost premiat de TRIBUNA pentru profesionalismul de care a dat dovadă în acest an, reușind să asigure buna gestionare a activității agenției pe care o conduce. Cu această ocazie, Eugen Coștei ne-a spus cum a fost pentru el și pentru AAC anul 2020.

„Anul 2020 a fost anul de încercare nu numai pentru noi, ci și pentru toată industria, vorbim de Aviația Civilă, care a fost foarte afectată. Până în prezent nu a fost niciodată așa o situație gravă în care se află acum ramura aviației civile. Traficul de pasageri și a zborurilor, în perioada lockdown-ului complet – din martie până în mai, s-a diminuat, în comparație cu anul 2019, până la 85% – zona europeană. Republica Moldova a fost la fel afectată. Noi am avut o scădere a traficului și a pasagerilor de până la 95%”, a spus el.

În prezent – a spus oficialul – dacă e să comparăm cu anul 2019, statistica pentru nouă luni ne arată diminuarea traficului cu 70%. „În aceste 9 luni, ramura aviației civile din Republica Moldova are pierderi de 470 milioane lei. Pe plan mondial pierderile ajung la 400 miliarde dolari. Sumele sunt foarte drastice pentru aviație. Din punct de vedere al prognozelor și a statisticii Eurostat, în cazul în care vaccinul va fi eficient, putem reveni la nivelul din anul 2019, în anul 2024. Dacă vaccinul nu va fi eficient sau va fi mai puțin eficient decât se cere, atunci mărim termenul până în anul 2026”, a precizat Eugen Coștei.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților