Creează încălțări croșetate manual, de mai bine de trei ani, timp în care a reușit să-și promoveze produsul și peste hotarele țării. Este vorba despre Valentina Pănuță, o profesoară de limba și literatură română din Hîncești, care s-a regăsit în arta croșetării, dezvoltând proiectul „Valentina Shoes”.
Solicitată de reporterul CURENTUL, protagonista ne-a relatat că dragostea pentru croșetă a preluat-o din familie – mama fiindu-i sursa de inspirație.
„Tare îmi erau dragi lucrurile croșetate de mama mea. Îndeosebi, horboțica de la prosoape. Însă, din lipsa timpului, nu reușeam să iau croșeta în mână. Mai mult, îmi părea foarte complicat să croșetez. Totuși, cu mai bine de trei ani în urmă, fiind în Italia, deseori mă întrebam ce aș putea să creez ca să mă reprezinte? În ce să investesc timpul? Cum să îmbin utilul cu plăcutul? Ce valoare pot crea pentru oameni? Odată ce au apărut aceste întrebări, mintea a generat și idei. Și în una din zile, văzând câteva modele de încalțăminte croșetată, atât de mult s-au lipit de sufletul meu, încât de atunci suntem de nedespărțit: eu și croșeta”, a povestit ea.
Pentru a realiza o pereche de pantofi, meștera se orientează primordial după solicitările și necesitățile oamenilor, de aceea, fiecare lucrare are o istorie proprie.
„Daca ar fi să rezum în câteva cuvinte, pot spune că procesul pornește de la problema/solicitarea omului, apoi modelul dorit este adaptat nevoilor lui. Important este masurarea tălpii piciorului în centimetri și selectarea corectă a tălpii potrivite: picior lat, normal sau îngust. Prefer prinderea de talpă prin cusătura cu ață cerată, căci este mai rezistentă. Apoi, orice model de încălțăminte necesită o tehnică specială de croșetat”, a precizat artista.
În funcție de complexitatea lucrărilor, acestea pot fi croșetate în decurs de câteva zile. Iar pentru că sunt realizate manual din fire naturale, pantofii oferă multe avantaje.
„De când am descoperit comoditatea și plăcerea la purtat a pantofilor croșetați, am uitat de cei din piele. Este încălțăminte comodă, practică, originală și estetică. Pentru cei care se confruntă cu durerea de spate și picioare, se recomandă încălțămintea croșetată pe tălpi ortopedice. Acestea sunt potrivite chiar și pentru persoanele care au probleme cu monturile. Firul cu care se croșetează oferă lejeritate piciorului. De transpirat – nici vorbă! Firele sunt prielnice pielii și permit piciorului să respire. Iar unele doamne, care suferă de varicele, preferă cizmele croșetate. Pe lângă faptul că sunt benefice pentru sănătate, produsele handmade au avantajul de a fi unice. Cei care doresc cu adevărat să se evidențieze prin stil, își pot alege singuri culoarea, modelul, talpa și accesoriile, purtând încălțăminte personalizată”, a menționat Valentina Pănuţă.
Lucrările artistei sunt solicitate atât în Republica Moldova, cât și în alte țări precum România, Italia, Germania, Marea Britanie, America, Grecia și Norvegia.
Prețul pantofilor croșetați variază în funcție de model și mărime, fiind de la 630 lei până la 1500 lei. Aceștia pot fi procurați prin intermediul rețelelor de socializare și pe site-ului magazinului.
Protagonista are aspirații mari în ceea ce privește pasiunea pentru croșetat. La moment, lucrează la un proiect de școală online pentru începătorii care doresc să învețe să croșeteze încălțăminte. Pe viitor vor urma și alte proiecte, ce izvorăsc din necesitățile oamenilor.
Doina Buruiană