[ X ]
[ X ]
[ X ]
Era pasionat de fizică, dar a studiat Științe Politice și nu a dat greș. Acum are o funcție la care unii doar visează
18 Martie

Ambasadorul R. Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, deși era pasionat de fizică, a ales să studieze științele politice. Încă din anii de studenție a activat în mai multe organizații, care mai târziu i-au fost de ajutor în cariera profesională, dar și activitatea în cadrul Partidului Democrat din Moldova i-a ajutat să ajungă în funcția de Ambasador. Despre cariera sa, Ambasadorul a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

Oleg Țulea ne-a povestit care a fost primul său job, neoficial.

„Chiar dacă în liceu am fost pasionat de fizică, la alegerea facultății am optat pentru Științe Politice. Facultatea de Științe Politice era o facultate nou apărută, la fel și interesul pentru politic era ceva nou. Perioada studenției mele a fost și perioada devenirii facultății de științe politice, mai mult, a gândirii politice în Republica Moldova.

Nu știu care loc de munca l-aș numi primul. Fiind elev, vara obișnuiam să lucrez la o gospodărie țărăneasca din Căușeni. Nu erau bani mulți, dar toți mergeau în bugetul familiei”.

Dar, și cu ce se ocupa în timpul facultății:

„În timpul facultății am fost activ în diverse asociații studențești și de tineret. Am fondat cu mai mulți colegi Alianța Studenților din Moldova și am activat în cadrul Federației Organizațiilor Studențești și de Tineret, coordonând o serie de proiecte pentru tineri. Mai târziu am participat activ și în Consiliul Național al Tineretului în cadrul biroului executiv al organizației fiind responsabil de relații internaționale. Nu neapărat această activitate însemna și un salariu, dar experiența obținută și cunoștințele obținute atunci mă ajută mult chiar și acum”.

După facultate a urmat adevărata provocare în cariera profesională.

„Exact după facultate, sigur ca am încercat să-mi caut un loc de muncă. Am participat la interviuri, cu succes și fără. Am văzut și nepotismul în acțiune, când la un job era angajat cineva cu mai puține capacități, dar cu rude sus-puse. Am fost și în situația să aleg între un job care îți aduce un salariu stabil, dar nu-ți place, și o activitate unde nu neapărat câștigi bani, dar experiență și cunoștințe. Interesul față de politică a prevalat, de aceea mi-am dedicat timpul în 2003 activității de partid, în cadrul secretariatului Partidului Democrat din Moldova. De fapt, membru al acestui partid eram din 1998, când am participat în campania parlamentară în calitate de voluntar. Activitatea politică în calitate de președinte al organizației de tineret al PDM, și susținerea partidului, a însemnat includerea mea pe lista electorală al PDM și alegerea în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în 2005 la 24 ani. Primul mandat de parlamentar a însemnat pentru mine enorm de mult din perspectiva experienței pe care am reușit sa o obțin. Activitatea parlamentară și de partid au fost pentru mine a doua facultate”, a povestit Ambasadorul.

Oleg Țulea spune că cheia succesului constă în autoperfecționarea permanentă.

„Să fii autodidact. Îmi place în permanență sa învăț ceva nou, în diverse domenii. Cred că în momentul când sesizezi că la locul de muncă curent nu înveți nimic nou, e timpul să te gândești la un nou job. La fel de important este să nu te sperie sarcini complicate”.

În 2017 își propune să desfășoare mai multe activități de promovare a R. Moldova în Ungaria.

„Toate planurile țin de activitatea mea curentă în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta: mai multe produse moldovenești pe piața din Ungaria, organizarea Zilelor Culturii Republicii Moldova în Ungaria, incluzând un eveniment special „Moldova Cinematografică”, un for al oamenilor de afaceri din ambele țări, realizarea vizitelor la nivel înalt, etc.”, ne-a povestit Ambasadorul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților