[ X ]
[ X ]
[ X ]
EPP și ALDE: „Ne opunem cu vehemență oricărei schimbări a sistemului electoral din Moldova”
4 Mai

„Ne opunem cu vehemență oricărei schimbări a sistemului electoral din Moldova și ne vom asigura că mesajul acesta va ajunge la toate instituțiile Uniunii Europene. Orice încercare de a aduce o asemenea schimbare fără consultarea largă și obținerea susținerii din partea opoziției și a societății va conduce la faptul ca PPE și ALDE să ceară ca toate fondurile europene să fie stopate”. Declarația a fost făcută în comun de Președintele Partidului Popular European (European People’s Party (EPP)), Joseph Daul și președintele Alianței Liberal Democraților pentru Europa (the Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE)), Hans Van Baalen, în contextul propunerii de a schimba sistemul electoral din Republica Moldova, informează CURENTUL.

Oficialii europeni afirmă că au urmărit foarte atent ceea ce se întâmplă în Republica Moldova în ultimii ani și se arată mai alarmați decât niciodată.

„Moldova este condusă de un partid – PDM (membru al Partidului Socialiștilor Europeni), care se cheamă pro-european dar în realitate nu este nici pentru Europa, nici pentru Moldova. Acesta servește doar intereselor unor politicieni care conduc Moldova și o transformă într-un stat autoritar și eșuat”, menționează ei.

Liderii formațiunilor afirmă că, „vânzând stabilitate și pro-europenism în Vest, în timp ce faci presiuni asupra opoziției, controlezi presa și transformi sistemul judiciar într-un instrument de intimidare, este ceva ce PPE și ALDE nu doar de care iau act, ci și condamnă categoric”.

„Propunerea PDM de a introduce sistemul de vot uninominal este o mișcare disperată pentru un partid care nu are mai mult de 4% în sondaje – pentru a asigura păstrarea la guvernare. Oamenii din Moldova vor mai multe locuri de muncă, servicii medicale de calitate și un viitor decent pentru copiii lor, dar nu schimbarea sistemului electoral. Guvernul actual ar trebui să se concentreze mai mult pe eforturile de a oferi o viața mai bună pentru cetățeni și nu pentru un anumit număr de politicieni din PDM”, se mai spune în declarația EPP și ALDE.

Totodată, EPP și ALDE reiterează că mereu au pledat pentru reformă, democratizare și păstrarea Moldovei pe calea integrării europene. „Noi vom continua să facem aceste lucruri împreună cu forțele politice europene care au aceleași interese”, au precizat Daul și Van Baalen.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților