[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Enigma. Victoria Decriptării” – expoziție despre eroi-criptologi care au spars secretele celui de-al Treilea Reich
13 Iunie

Institutul Polonez București, Ambasada Republicii Polone la Chișinău și Consiliul Voievodatului Wielkopolska invită publicul larg, în perioada 14-30 iunie 2021, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, pentru a vizita expoziția intitulată „Enigma. Victoria decriptării”, informează CURENTUL.

Potrivit organizatorilor, această expoziție apropie spectatorii de istoria eroilor-criptologi polonezi mai puțin cunoscuți, de profesorii și colaboratorii acestora, ale căror cunoștințe și geniu matematic le-au permis să spargă acum mai bine de 70 de ani, unul din cele mai bine păzite secrete ale celui de-al Treilea Reich, și anume complicatul cifru al „Enigmei” – o mașină de criptat germană. Acest lucru a influențat cursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mașina de criptat germană „Enigma” a fost realizată de Arthur Scherbius. Aceasta a obținut un succes comercial pe piața civilă, precum și în instituțiile de stat și în cele administrative, cu mult înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial (1939 -1945). Încă din 1932, criptologii polonezi au reușit să descifreze pentru prima oară codurile extrem de complicate ale „Enigmei”. Acest lucru a avut loc la Palatul Saxon din Varșovia, care adăpostea sediul Biroului de Cifruri din Divizia a II-a a Statului Major al Armatei Poloneze.

Părinții succesului au fost matematicienii-criptologi polonezi Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski. Realizările lor au permis decodarea cifrurilor „Enigmei”, îmbunătățite constant.

Cu cinci săptămâni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 25 iulie 1939, șefii Biroului de Cifruri din Polonia și matematicienii-criptologi au dezvăluit performanțele poloneze serviciilor secrete franceze și britanice. După declanșarea războiului, acțiunea de descifrare a continuat în Marea Britanie și Franța, cu participarea oamenilor de știință polonezi deopotrivă. Această parte a poveștii este cunoscută, însă, din filme și cărți.

Menționăm că expoziția poate fi văzută pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei în perioada 14-30 iunie 2021.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților