Misiunea de Monitorizare a Alegerilor din 30 octombrie din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a făcut concluziile preliminare după ziua votării, transmite CURENTUL.
Misiunea a fost lansată pe 9 octombrie și și-a început activitatea cu 6 observatori în echipa de bază. Aceștia au monitorizat prima rundă a observării.
Iată concluziile prezentate de Misiune:
„La 30 octombrie mai mult de 49% din cetățeni s-au prezentat la vot pentru a alege unul din cei 9 candidați prezenți în buletinul de vot. Pentru a se conforma cadrului electoral legal, CEC-ul a stabilit și un nou program pentru acesta.
Procesul electoral a fost transparent și deschis, membrii secțiilor de votare au fost instruiți corect.
Observatorii ENEMO au observat că unii membri au întâmpinat dificultăți la legitatea electorală, dar totul s-a rezolvat în proces.
CEC a depus efort maxim pentru a informa alegătorii prin materialele promoționale, publicitate și voluntariat.
Alegătorii au avut o opțiune largă de candidați, dar CEC-ul trebuie să modifice cadrul legal pentru înregistrarea candidaților, mai ales pentru cei independenți.
Unii candidați, din considerente politice și finanțare din cadrul partidului, și-au început campania electorală înainte de vreme.
În ziua alegerilor observatorii au depistat nereguli tehnice care au fost rezolvate prompt și nu au influențat procesul de votare. În general, sistemul electronic a permis urmărirea în timp real a celor care deja au votat și a simplificat procesul de vot.
Codul Electoral nu are o lege bine stabilită privind finanțarea partidelor. Sancțiunile CEC-ului nu au fost eficiente. Din lipsă de membri, CEC-ul nu a putut urmări mersul campaniei pentru a sancționa conform regulilor. Cererile din partea contracandidaților au fost examinate în ședințe, dar fără probe autentice.
Sursele media suferă de politizare și unele din ele se concentrează doar pe un singur grup. În TV au fost luate măsurile de rigoare și chiar sancționate televiziuni, dar nimeni nu a monitorizat presa scrisă și cea online.
CEC-ul a acreditat un număr mare de observatori naționali și internaționali. Cu toate că observatorilor naționali și internaționali li se aplică același reguli, am observat că cei internaționali au fost limitați la unele acțiuni”.
În ziua alegerilor, ENEMO a dezvoltat 10 echipe de observatori internaționali de scurtă durată pentru monitorizarea procesului de votare. „Având în vedere rapoartele acestora, am evaluat procesul de votare și l-am catalogat drept unul transparent și obiectiv în conformitate cu normele în vigoare”, subliniază Misiunea.
Cristina Parfeni