[ X ]
Elveția și PNUD investesc în dezvoltarea economică a șase regiuni  
22 Mai

Proiectul PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției, va continua într-o nouă etapă, care va acoperi perioada 2025–2029, cu un buget de peste patru milioane de dolari.

 Trei regiuni, care vor fi selectate prin concurs, vor beneficia de suport pentru specializarea economică inteligentă sub formă de clustere. În prima etapă a proiectului, au fost create și dezvoltate: clusterul turistic „Inima Nistrului”, clusterul zootehnic „Ovi-Caprin Cimișlia-Basarabeasca” și clusterul horticol „Herbafruct”. Acestea vor beneficia în continuare de finanțare și mentorat.

 Toate cele șase clustere vor primi atât sprijin financiar nerambursabil, cât și asistență tehnică specializată pentru analiza lanțurilor valorice, adoptarea de tehnologii moderne și soluții inovative. Aceasta va contribui la dezvoltarea competențelor antreprenoriale, precum și integrarea produselor pe piețele de retail și externe.

„Succesul primei etape a demonstrat ce este posibil atunci când ambiția locală se întâlnește cu susținerea internațională. Pe măsură ce avansăm, obiectivul nostru este să consolidăm economia la nivel local prin sprijinirea clusterelor care sunt competitive la nivel global, rămânând profund ancorate în comunitățile lor”, a afirmat Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

„Parteneriatul de lungă durată dintre PNUD și Elveția a adus rezultate tangibile și schimbări reale în viața comunităților din Moldova. Prin această nouă etapă a proiectului ‘Piețe reziliente și incluzive în Moldova’, ne propunem să extindem impactul obținut la nivel local, susținând noi clustere care vor crea și menține locuri de muncă decente, vor spori competitivitatea și vor stimula dezvoltarea economiei locale”, susține Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 Proiectul își propune să contribuie în continuare la dezvoltarea economică incluzivă, competitivă și durabilă a Republicii Moldova, asigurând acces echitabil la locuri de muncă decente la nivel local și regional.

 Totodată, proiectul va promova un cadru de reglementare mai eficient, contribuind la crearea de condiții favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri și va încuraja cooperarea între actorii economici, acordând o atenție sporită incluziunii populației locale, migranților reveniți și refugiaților.

Măsurile de politici propuse și instrumentele dezvoltate vor facilita accesul la finanțare IMM-urilor și clusterelor economice, vor contribui la dezvoltarea lanțurilor valorice, adoptarea tehnologiilor moderne și creșterea competitivității.

 PNUD și Elveția au susținut în prima etapă a proiectului elaborarea și lansarea Programului Național de Industrializare. Totodată, PNUD, Elveția, Marea Britanie și Suedia au oferit suport pentru dezvoltarea a șase pachete de dereglementare care au generat economii anuale de peste 838 milioane de lei, prin simplificarea procedurilor, reducerea birocrației și facilitarea activității companiilor.

 În perioada 2023-2025, proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova” a contribuit la consolidarea coeziunii economice și sociale în cele trei microregiuni beneficiare, acoperind 24 de localități cu o populație de aproximativ 66.000 de persoane. În cadrul proiectului, 52 de companii private și-au modernizat infrastructura și procesele de producție și au adoptat soluții de eficiențǎ energetică, sporindu-și productivitatea și competitivitatea. Totodată, au fost implementate 10 soluții de transformare digitală care au eficientizat operațiunile de business. Au fost elaborate trei portofolii de investiții pentru clustere, fiind promovate atât la nivel local, cât și internațional.

 Peste 300 de persoane, inclusiv tineri și femei, și-au îmbunătățit competențele antreprenoriale, în urma participării la programe de mentorat, traininguri, vizite de studiu ș.a. Au fost dezvoltate și acreditate două cursuri de formare profesională în zootehnie și turism rural. Ca urmare a activităților proiectului, au fost create, îmbunătățite sau menținute 533 de locuri de muncă.

 Începând cu 2019, PNUD Moldova și partenerii săi – Uniunea Europeană, Suedia, Elveția, Marea Britanie – au susținut formarea și dezvoltarea a 17 clustere, investind 4,8 milioane de dolari americani. Printre domeniile acoperite se numără: zootehnie, horticultură, turism și industrie.

Clusterele vin să genereze valoare adăugată mai mare pentru creșterea economică la nivel local și pentru a îmbunătăți competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii.

 În 2024, nouă clustere din Republica Moldova au finalizat cu succes procesul de certificare ECEI Bronze Label „Striving for Cluster Excellence”, reflectând angajamentul lor față de performanță și excelență.

Inapoi la arhiva noutaților