[ X ]
[ X ]
[ X ]
Elevele CESF încurajate de ofițerii în rezervă: „Și femeile pot fi garantul unei frontiere sigure!”
28 Septembrie

În ultimii ani numărul tinerelor care aleg să activeze în Poliția de Frontieră este în creștere, cot la cot cu bărbații își duc cu destoinicie și responsabilitate misiunile ce revin în securitatea frontierei de stat. Un exemplu pentru ele că o femeie poate fi garantul unei frontiere sigure, dar și o încurajare, rămâne a fi locotenent-colonel în rezervă Liliana Butnaru. Este prima și unica doamnă din istoria instituției de frontieră care s-a învrednicit cu Ordinul „Credință Patriei” conferit de Președintele Republicii Moldova.

Timp de zeci de minute petrecute alături de elevii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei a perindat prin amintirile legate de serviciu care au marcat-o ca personalitate notorie în activitatea de supraveghere și control al trecerii frontierei de stat. Debutul său profesional la frontieră a fost în punctul de trecere Ungheni, unde a activat în calitate de inspector. O perioadă în care a înfruntat diferite situații și a înregistrat cazuri când persoane încercau să treacă ilegal frontiera de stat, fie cu documente falsificate, fie prin eludarea controlului etc. În context, doamna Liliana Butnaru a istorisit din metodele sale de lucru, cum identifica pe cei care intenționat încălcau prevederile legale și cum e să nu cazi pradă șiretlicurilor celor mai ingenioși infractori.

Din cele relatate, ofițerul în rezervă Liliana Butnaru a participat în grupul care a luptat pentru formarea unei instituții de învățământ specializat în cadrul autorității de frontieră, ca ulterior să activeze în Colegiul Național de Grăniceri (actual Centru de Excelență) în calitate de director adjunct șef al cabinetului metodic și concomitent profesor la cursul de studii privind controlul trecerii frontierei de stat.

Tinerii care au participat la această întâlnire au aflat că doamna Liliana în parcursul său profesional nu a fost sigură, a împărțit aceiași pasiune ”FRONTIERA” cu soțul locotenent-colonel în rezervă Andrei Butnaru. Astăzi, mulți din cei care cunosc familia de grăniceri Butnaru au doar cuvinte de laudă și de respect pentru ceea ce au lăsat noii generații de polițiști de frontieră – iubirea față de hotarele țării și datoria de securizare ale acestora.

n3

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților