[ X ]
[ X ]
[ X ]
Elena Pasat a mai lansat o carte: „Cartea „FABULE” conține istorioare înțelepte pentru copii”
16 Decembrie

Scriitoarea Elena Pasat a lansat, recent, cartea „Fabule” pentru copii. Solicitată de reporterul CURENTUL, Elena Pasat ne-a oferit mai multe detalii despre noua sa carte, unde poate fi găsită în Chișinău, cine e sursa sa de inspirație.

„După cum sugerează și titlul cărții „FABULE”, aceasta conține istorioare înțelepte pentru copii. Fabule care abordează situații cu care se confruntă și copiii și adulții foarte des, situații din care învățăm să fim mai buni, mai încrezători și mai optimiști”, spune Elena Pasat.

pasat

Ea menționează că această carte oferă lecții în manieră amuzantă.

„Noi, părinții, adeseori facem observații pe un ton ridicat și acest lucru ne distanțează de copii. Cartea însă ne apropie de cei mici. Citindu-le istorioarele înțelepte din această carte, transmitem mesajele altfel, folosind un limbaj dulce și ilustrații haioase adorate de copii”, spune autoarea.

De asemenea, cartea conține și un „Ghid pentru părinți”.

„Ghidul permite adulților să transforme lectura nu doar într-un moment de relaxare, ci și într-un proces educativ. E o carte care îmbină utilul cu plăcutul. Copiii învață din experiența personajelor, ori eu consider că această metodă este mai eficientă și mult mai plăcută decât „conflictele” din familie”.

Autoarea ne-a spus că unica sursă de inspirație pentru cărțile sale sunt fiicele.

„Ele sunt două firi competitive care se ceartă non stop (nu exagerez). Cine a luat nota mai mare, cine a făcut pirueta mai frumoasă, cine sare mai sus, cine sare mai jos, altfel spus e greu când într-o casă locuiesc doar extraverți și atunci ne vin în ajutor fabulele. Am renunțat să tot fac observații, prefer să le citesc. Din conflictul lui Rițu și Rița, fetele mele au învățat că graba strică treaba; din experiența lui Aricel au înțeles că nu e cazul să tot amâne lucrurile, fiecare personaj vine cu o lecție convingătoare și atunci și copiii și părinții sunt mulțumiți”, spune Elena Pasat.

pasat1

Cartea „Fabule” a fost lansată pe 25 noiembrie la Seneca Anticafe din România, dar autoarea nu exclude faptul că ar putea să vină și la Chișinău cu o prezentare.

„Și acum simt parfumul de ceai și mirosul de carte proaspăt tipărită. A fost frumos: fabule, jocuri, planșe de colorat, teatru de păpuși, joc de umbre, copii fascinați și părinți mulțumiți. Atunci când investești suflet în ceea ce faci se simte, se vede. Așa a fost și în cadrul evenimentului de lansare a cărții „FABULE”, s-a simțit, s-a văzut.

Cartea deja se găsește pe rafturile librăriilor „Bestseller” și „Eminescu” din Chișinău. Sper să ajung în luna ianuarie în orașul meu natal pentru a face cunoștință cititorilor cu noua mea carte în cadrul unui atelier de Storytelling. Promit să dau de veste când decolez spre Chișinău”, a precizat autoarea.

Elena Pasat spune că pentru ea e o plăcere să vadă cum un copil „devorează” o carte de a sa și spune că atunci când este inspirată scrie și creează ceva nou.

pasat2

„Când sau câte cărți voi mai scrie este o întrebare dificilă.

Depinde când îmi bate la ușă inspirația și câte resurse va implica noul proiect. Ce pot spune cu certitudine este că am toată motivația din lume pentru a scrie. Nu există o satisfacție mai mare decât să vezi un copil care „devorează” o carte.

Săptămâna trecută am cunoscut o fetiță care știa pe de rost toate ghicitorile din cartea mea, vă imaginați? 101 GHICITORI pe de rost, vă dați seama?

Asemenea momente îți dau aripi!”.

Elena Pasat este și autoarea cărții „101 Ghicitori”, iar la evenimentul de lansare a cărții a reușit să ajute copilașii bolnavi de cancer de la spitalul Budimex. La evenimentul de lansare a cărții „Fabule”, de asemenea, au fost adunate surse pentru o mică fetiță.

„La asemenea evenimente se adună oameni sufletiști care nu rămân indiferenți față de problemele celor din jur. De data aceasta am încercat să o ajutăm pe Marinuca, o fetiță drăgălașă, care pe data de 5 decembrie a fost operată la inimioară. Mama ei zice că Marinuca se simte mai bine, iar noi ne bucurăm că am putut fi de folos. Un simplu exemplu care dovedește că Minunile se fac prin oameni!”, a mai spus Elena Pasat.

pasat4

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților