[ X ]
[ X ]
[ X ]
Elementul care va face deosebite următoarele alegeri parlamentare
9 Iulie

Deşi până la alegerile parlamentare următoare mai sunt încă câteva luni, e clar deja că acestea vor avea un specific aparte, ce le va deosebi radical de toate scrutinele ce au avut loc până acum în Moldova. Şi acest specific va consta în nuanţele sub care se va manifesta factorul geopolitic. Am scris anterior că există toate premisele ca factorul geopolitic să fie ignorat de actorii politici în următoarele alegeri parlamentare (cel puţin, parţial) şi am explicat de ce s-ar putea întâmpla acest lucru, totuşi, ignorarea lui totală nu e posibilă.

Dacă până acum partidele din Moldova se împărţeau în alegeri, dar şi în perioada dintre scrutine, în două tabere geopolitice (pro-europeni, inclusiv unionişti, şi pro-ruşi) în acest an se pare că vom avea trei tabere distincte. A treia tabără geopolitică se pare că vor fi pro-americanii, iar delimitarea respectivă încearcă să o facă guvernarea.

Fiind în relaţii de ostilitate avansată cu Rusia, dar şi în relaţii destul de reci cu factorii decizionali din Uniunea Europeană, cei care reprezintă la moment puterea în Moldova (Partidul Democrat) fac tot posibilul pentru a transmite un mesaj puternic că au o relaţie destul de bună cu americanii. Desele vizite şi întrevederi ale conducerii PD cu diverşi oficiali din SUA amplifică respectivul mesaj. Astfel, s-a ajuns la o percepţie generală (deşi despre acest lucru nu prea se vorbeşte) că PD ar fi acel partener pe care SUA ar miza în RM cu scopul de a nu admite intrarea Moldovei în sfera de influenţă a Rusiei. Totuşi, această percepţie a fost „ştirbită” de reacţia destul de dură a SUA la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului capitalei, ceea ce nu-i împiedică pe democraţi să promoveze, prin intermediul formatorilor lor de opinie, acest punct de vedere.

O altă miză a SUA, în accepţia opiniei publice din Moldova, ar fi Partidul Acţiune şi Solidaritate, însă, spre deosebire de PDM, PAS e perceput şi ca un partener în care investesc anumite speranţe şi factorii de decizie europeni. PAS, alături de PDA şi PLDM, este parte a celei mai mari familii politice europene – Partidul Popular European şi e clar că anume blocul electoral pe care intenţionează să-l creeze dreapta pro-europeană e perceput de alegătorii din Moldova ca principalul exponent al intereselor UE la Chişinău.

Pe de altă parte, Partidul Socialiştilor continuă să fie perceput ca principal partener al Rusiei în Moldova, iar aceasta ajută respectiva formaţiune să-şi consolideze poziţiile în rândurile electoratului pro-Est, care constituie aproximativ jumătate din electoratul din RM. Un rol important în această percepţie generală îl joacă şi Preşedintele Igor Dodon, care până nu demult a condus PSRM şi e asociat puternic cu acest partid. El are o relaţie personală bună cu Preşedintele rus, Vladimir Putin şi aceasta îşi spune cuvântul asupra alegătorilor pro-Est din RM.

Electoratul din RM este deprins să gândească şi să aleagă geopolitic şi evident că factorul geopolitic va avea un rol anume în apropiatele alegeri parlamentare. Repet: acest lucru se va întâmpla chiar dacă partidele cu pondere vor încerca să se distanţeze de el sau să-l folosească destul de moderat. Şi este foarte interesant cum se vor comporta „alegătorii geopoltici”, pentru că alegerea lor s-a complicat – în loc de două tabere geopolitice, se pare că în aceste alegeri vom avea trei tabere. E un specific care cu siguranţă merită atenţie, deoarece el ar putea fi elementul-cheie al preconizatului scrutin parlamentar.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților