[ X ]
[ X ]
[ X ]
El e studentul ce a studiat în SUA cum să proiecteze și asambleze roboți. Ce planuri are pentru R. Moldova
2 Februarie

Artur Caldarari, student la Facultatea de Informatică, Inginerie și Design din cadrul ULIM,  a reușit să obțină bursa internațională „Global Ugrad” a Departamentului de stat al SUA. Acum a revenit în Moldova, unde planifică să aplice cunoștințele obținute,  informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Artur Caldarari ne-a oferit mai multe detalii despre această bursă.

„Despre bursa „Global Ugrad” a Departamentului de stat al SUA am aflat la universitate. Am aplicat online, am fost invitat la interviu, iar mai apoi am aflat că am fost selectat ca finalist.  Experiența trăită în Statele Unite a fost una unică, am învățat un semestru în universitatea „Tennessee Tech” unde mi-am făcut mulți prieteni, atât printre studenți, cât și profesori, am făcut schimb de experiență și cultură cu studenți din întreaga lume, am spart stereotipuri și am creat amintiri ce unesc continente”, spune el.

Artur afirmă că a învățat multe lucruri noi din această experiență.  „Cel mai util, probabil, am învățat să fiu mai pozitiv să zâmbesc mai mult, să țin ușa nu doar la domnișoare, ci și la persoanele necunoscute, să salut șoferii de transport public și să le urez tuturor o zi bună. Parcă pare un fleac, însă dacă fiecare dintre noi am fi puțin mai buni cu cei jur poate am putea crea o societate mai puternică! Din domeniul IT, în Statele Unite am descoperit lumea VR-ului (realității virtuale), am studiat proiectarea și printarea 3D. De asemenea, am frecventat cursuri de asamblare și programare a roboților”, spune bursierul.

Chiar dacă a învățat multe în America, tînărul se arată convins că cunoștințele acumulate acolo le va implementa în Republica Moldova.

„Încă în perioada când mă aflam în State mă gândeam cum aș putea implementa unele tehnologii de genul  VR (realității virtuale) la noi în țară și chiar recent am participat la primul eveniment de acest gen din RM, „VR-camp”, organizat de echipa de la  granat.md. În viitorul apropiat planific să susțin cu brio teza de licență,  iar mai apoi să aplic la masterat în Suedia, deoarece studiile acolo sunt gratuite la unele universități”, ne-a împărtășit el.

Totodată, Artur încurajează toți tinerii să aplice la asemenea burse, atunci cînd au posibilitatea.

„Încurajez toți tinerii care sunt gata de provocări să iasă din zona lor de confort, să aplice la burse de acest gen, deoarece schimbul de cultură și experiența pe care o s-o acumulați în străinătate vă va schimba radical felul în care vedeți lucrurile. De asemenea,  o să apară noi oportunități  care în final vă vor duce spre succes!”

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților