[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ei sunt cei 10 câștigători ai Premiului Național 2017
23 August

În baza deciziei Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, din 22 august curent, Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi lista premianţilor ediţiei din acest an a concursului, transmite CURENTUL.

Astfel, în domeniul ştiinţei au fost acordate patru premii.

Doctorul habilitat în filologie, profesor universitar, Dragoş Vicol, a obţinut Premiul Naţional pentru cercetările de fenomenologie a culturii.

Gheorghe Baciu, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, a fost premiat pentru contribuţia personală la dezvoltarea Serviciului naţional de medicină legală şi activitatea publicistică cu caracter istorico-medical.

Dmitrii Parmacli, doctor habilitat în economie, profesor universitar şi Alexandru Stratan, doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar au fost distinşi cu Premiul Naţional pentru ciclul de cercetări în domeniul dezvoltării potenţialului şi sporirea eficienţei economice a agriculturii.

Cel de-al patrulea câştigător este Gheorghe Postică, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, pentru realizarea cercetărilor ştiinţifice fundamentale privind civilizaţia medievală, elaborarea studiilor teoretico-aplicative de salvgardare şi punere în valoare a patrimoniului cultural naţional.

Ca şi în alte ediţii, cele mai multe premii în anul curent au fost acordate personalităţilor din domeniul culturii şi artei.

Astfel, Teodor Chiriac, scriitor, traducător, a fost apreciat pentru opera literară şi activitatea de promovare a patrimoniului naţional scris peste hotare.

Opera „Omnia” i-a adus titlul de laureat al Premiului Naţional compozitorului Leon Ştirbu. La fel, şi Iurie Sadovnic, interpret şi autor, a câştigat premiul pentru Opera „Omnia”.

Un alt premiant din domeniul culturii şi artei este Alexandru Cozub, actor şi regizor de teatru, pentru originalitatea spectacolelor regizate, promovarea artei teatrale naţionale peste hotare şi management teatral inovativ.

Regizorul de film, scenaristul şi editorul Igor Cobîleanschi este laureatul Premiului Naţional ediţia 2017, pentru contribuţie substanţială la creşterea calităţii şi vizibilităţii produsului cinematografic autohton.

În domeniul sportului Premiul Naţional a fost acordat campioanei olimpice Larisa Popova, pentru întreaga activitate sportivă şi promovarea mişcării olimpice.

Gala laureaţilor Premiului Naţional ediţia 2017 se va desfăşura pe 26 august curent. Premiul Naţional se acordă anual de Guvern, ca semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, precum ştiinţă, tehnologii, cultură şi artă, sport.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților