[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eduard Grama: Producătorii agricoli trebuie să-și asume riscurile de afacere și să înțeleagă că asigurarea în agricultură este o normă
30 Iulie

Fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale”, afirmă că proiectul de lege privind asigurările în agricultură este unul benefic și actual, dar pe un termen scurt și mediu, informează CURENTUL.

„Da, statul la moment poate veni cu un suport financiar pentru acoperirea parțială a costurilor de asigurare, dar numai pe moment până ce agricultorii nu vor vedea beneficiile asigurării și companiile de asigurare se vor întări financiar și se vor dezvoltă pe sectorul dat. Pe termen lung, practica dată trebuie să fie exclusă. Producătorii agricoli trebuie să-și asume riscurile de afacere care o duc și să înțeleagă că asigurarea în agricultură este o normă la fel ca și asigurarea casei sau a automobilului personal care îl conduce. Producătorul agricol, în primul rând, își asigura afacerea lui și nu afacerea statului, motiv pentru care riscurile trebuie să le suporte el și nu statul. La capitolul dat se poate discuta mult: cu argumente și contraargumente, dar la moment vorbim de inițiativa existentă și este benefică. Sper că va fi primită și implementată cât mai repede posibil că să fie aplicabilă deja din toamna anului 2020”, a declarat Eduard Grama, pentru bani.md.

Fiind întrebat cât de practicate sunt asigurările în agricultură, Eduard Grama a spus că, în lume, asigurarea în agricultură este foarte practicabilă.

„În unele state – obligatorie. În Moldova asigurările în agricultură sunt practicate numai de producătorii agricoli care aplică la subvenționare… Și nu din propria inițiativă, dar din obligativitate a Legii de subvenționare. Motive pentru care producătorii agricoli nu-și asigura roada viitoare sunt multe, dar în mare parte – subiective. Unii vin cu argumente că asigurarea este scumpă, alții – cu argumente o să treacă și așa, dar până la urmă toți lucrează în domeniu, pentru a-și asigura o bunăstare. Este o afacere proprie de care trebuie să aibă grijă prin diferite metode de protejare, inclusiv și prin asigurare. Nu poate mereu statul să achite despăgubiri pentru pierderile pe care le înregistrezi în propria afacere”, a explicat Eduard Grama.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților