[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eduard Grama: Dacă nu vom avea precipitații în continuare, putem pierde și cerealele din grupa a II-a
7 August

Președintele Asociației „Agrocereale”, Eduard Grama, dar și fost ministru al Agriculturii, e de părerea că, seceta din acest an este mai puternică pentru că nu au căzut precipitații în toamna anului 2019 și nici iarna nu am avut parte de zăpadă, informează CURENTUL.

„Au fost afectate toate culturile, dar grâul a fost cel mai compromis. Nu putem să comparăm cu recolta de anul trecut, dar putem spune că anul acesta am avut o recoltă mai mica decât anii 2017 și 2018. Dacă în continuare nu vom avea precipitații, putem pierde și cerealele din grupa II-a, ceea ne pune în dificultate pe toți, și producătorii agricoli, și crescătorii de carne, și exportatorii”, a declarat Eduard Grama, într-un interviu pentru agromedia.md.

Fiind întrebat dacă prețul cerealelor va crește, în condițiile în care producție este mai puțină, Eduard Grama a spus că, anul acesta prețurile deja sunt mai mari cu 20 % la începutul recoltării în comparație cu anul trecut.

„Evident că o roadă scăzută duce și la un deficit de producție care este supusă exportului și la prețul mărit, dar să nu uităm că prețul nu poate crește până la nesfârșit deoarece noi depindem de prețul la nivel internațional și nu poți vinde grâul în țară mai scump decât el este la bursă. La momentul actual situația este foarte incertă – nu se tranzacționează nimic, se vând partide mici pentru acoperirea cheltuielilor curente și toți așteaptă să crească prețul. Dar până unde? Piața este liberă și toți au acces la sisteme informaționale, putem vedea evoluția prețului la nivel european și internațional. Orice producător își dorește ca producția lui să fie vândută la un preț cât mai mare și mai avantajos, dar asta nu depinde de dorințele noastre – depinde pe prețul pe piața internațională”, susține președintele asociației “Agrocereale”.

Totodată, Eduard Grama a mai spus că piața de export este liberă și deschisă, iar dacă producătorii agricoli sunt în stare singuri să-și vândă producția și la un preț satisfăcător, atunci nu le rămâne decât să o facă.

„La momentul actual, în țară, exportul de cereale și oleaginoase efectuează peste 160 de agenți economici, nu 1 sau 5 sa 10 – peste 160. O cifră destul de mare. Totuși, nu există și nu a existat pericol pentru securitatea alimentară a țării. Suntem în secolul XXI și nu în anii 30-40 ai secolului XX-le-a. Dacă vorbim despre realitățile anului 2020, necesitățile Republicii Moldova pentru acoperirea securității alimentare sunt în jur de 300 000 tone de grâu anual și circa 30 000 tone de ulei de floarea soarelui. Anul acesta va fi cel puțin dublu acoperită necesitatea. Să nu uităm și de importurile masive de ulei și făină din țările vecine: Ucraina, România sau Belarus”, precizează fostul ministru al Agriculturii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților