[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorii autohtoni sunt prezenți la târgul de carte de la Frankfurt
21 Octombrie

În perioada 19-23 octombrie 2016, mai mulți editori din Republica Moldova sunt prezenți, după o absență de 6 ani, la cea de-a 68-a ediție a celui mai mare târg de carte de lume, care se desfășoară la Frankfurt, Germania, transmite CURENTUL.

Standul național al Republicii Moldova la târgul de carte de la Frankfurt este un proiect al Ministerului Culturii în parteneriat cu Uniunea Editorilor din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la Berlin și al Consulatului General al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main.

Procesul de selectare a titlurilor de carte ce sunt expuse la Frankfurt a avut loc în cadrul unei comisii constituite din reprezentanții Uniunii Editorilor din Republica Moldova. Drept urmare, au fost selectate 143 de titluri de la 11 edituri. S-a acordat preferință titlurilor noi, apărute în ultimii trei ani.

Domeniile sunt diverse: beletristică clasică și contemporană, poezie, cărți pentru copii, istorie ș.a. Sunt expuse atât opere ale scriitorilor consacrați ca Grigore Vieru, Vladimir Beșleaga, Aureliu Busuioc, cât și a tinerilor scriitori basarabeni. Un segment aparte și foarte important este cel al albumelor, reprezentate într-un spectru variat, precum fotografia, arta plastică, patrimoniul cultural.

Standul național reprezintă un rezultat al conlucrării Ministerului Culturii cu Uniunea Editorilor din Moldova pentru domeniul industriilor culturale, în special pentru cel al cărții. Deja al patrulea an, prin intermediul programelor de editare a cărții naționale, editurile beneficiază de susținere financiară de la bugetul de stat pentru titlurile noi de carte.

Un alt eveniment important de promovare a editurilor autohtone a fost Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XXV-a – Bookfest Chişinău, organizat de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Institutul Cultural Român, Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților