La ședința plenară de ieri, deputații au primit câte un exemplar al noii ediții a Constituției Republicii Moldova, modificată urmare a referendumului republican constituțional din 20 octombrie. La fel, în rezultatul modificărilor legislative adoptate de Parlament, Legea Supremă conține mențiunea că limba română este limba oficială de stat.
„În numele Constituției Republicii Moldova și al acestor valori, trebuie să ne continuăm calea europeană aleasă de noi toți, să fim fermi în această alegere și să ne ținem împreună ca un stat unitar și indivizibil”, a punctat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Noua ediție a Constituției conține două alineate noi incluse în preambul, aprobate prin referendumul constituțional, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european, declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al țării. În noua ediție a Constituției se mai regăsește mențiunea că limba română este limba de stat. Acest lucru s-a întâmplat după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” din legislația națională cu sintagma „limba română”.
Exemplarele au fost oferite deputaților de Agenția Informațională de Stat „Moldpres”, care a tipărit noua ediție a Constituției. Astfel, a fost editat un tiraj al Constituției Republicii Moldova în limba română, dar și o ediție bilingvă – română/rusă.