[ X ]
[ X ]
[ X ]
Echipamente apicole moderne oferite de USAID studenților de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova
27 Februarie

Studenții de la Facultatea Agronomie a Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM) vor studia apicultura în cadrul stupinei didactice și laboratorului dotat cu suportul proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), transmite CURENTUL.

Actualmente, la UASM sunt circa 96 de studenți și 20 de masteranzi și 6 doctoranzi care au in programul specialității de bază apicultură, iar alți 400 de studenți de la UASM au cursuri de apicultură. Echipamentul nou apicol, în valoare de circa 140 mii lei, include instrumente primare stupi verticali, extractor cu rame de inox, seturi apicole, lame, echipament IT etc., care va contribui la pregătirea studenților pentru activități reale din sectorul privat, pregătind tinerii pentru gestionarea sistemelor moderne de întreținere a familiilor de albini.

Rectorul UASM, Liviu Volconovici a punctat în cadrul evenimentului de inaugurare a prisăcii didactice și a laboratorului, că echipamentul modern le oferă posibilitate studenților să devină specialiști înalt calificați, care vor corespunde necesitățile din sectorul privat. Potrivit rectorului UASM, se intenționează modernizarea și altor echipamente didactice ce vizează agricultura performantă.

Nicolae Eremia, academician, profesor universitar pentru cursul de apicultură, a menționat că anterior studenții studiau pe baza câtorva stupi tradiționali vechi de circa 50 de ani, iar instrumentele primare erau depășite de timp, iar noile facilități corespund celor mai moderne tendințe din domeniul apicol.

Oleg Stiopca, specialist al proiectului USAID/APM, a declarat că grantul oferit UASM se încadrează strategia proiectului de modernizare a sectorului apicol din Moldova și transformarea acestui domeniu din hobby în afacere profitabilă.

Până în prezent, studenții puteau studia doar utilizând echipamentele depășite de timp pe care UASM le deține de zeci de ani, inclusiv stupii tradiționali care sunt mai puțin eficienți comparativ cu stupii verticali, tot mai răspândiți în stupinele apicultorilor moldoveni. Noile resurse le vor permite studenților să studieze și să practice toate activitățile care se desfășoară într-o prisacă modernă.

Totodată, resursele didactice inovative vor fi utilizate pentru inițierea proiectelor de cercetare în domeniu, dar și pentru desfășurarea cursurilor de instruire a apicultorilor începători sau a cursurilor pentru perfecționarea apicultorilor profesioniști.

UASM este unica instituție de învățământ agricol superior universitar din Republica Moldova, unde studiază peste 4000 de studenți. Deși numărul studenților este în descreștere în ultimii ani, echipamentele performante și resursele didactice inovative vor contribui la îmbunătățirea calității studiilor oferite și vor atrage noi tineri să studieze domeniile agricole.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților