[ X ]
[ X ]
[ X ]
E prea scump sau lipsește dorința? Când vom renunța totalmente la pungile și vesela de plastic
2 Aprilie

La 13 februarie, anul curent, Parlamentul a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege ce prevede sancționarea prin amenzi a celor care utilizează și comercializează pungi și veselă din plastic. Potrivit proiectului, amenzile vor fi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021 comercializarea și utilizarea pungilor de plastic și a veselei din plastic va fi total interzisă, iar în locul acestora cetățenii vor procura produse biodegradabile.

De câteva luni, la magazinele și marketurile mari din Capitală pungile de plastic au fost înlocuite cu cele biodegradabile. Prețurile pentru aceste pungi, cum spun cetățenii, sunt prea mari. O pungă biodegradabilă ajunge să coste între 3-5 lei, pe când una obișnuită costa 50 bani-2 lei.

sacosa

Inițiativa de a interzice total plasticul în țara noastră a venit din partea fostului ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, încă în anul 2016-2017, și abia peste 3 ani acest proiect a fost aprobat, la inițiativa deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

Autorii notei informative menționează că „este important ca Republica Moldova, atât la nivel de stat, cât și la nivel de fiecare cetățean, să sensibilizeze necesitatea schimbării unor obiceiuri și practici, pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă, cu impact minim asupra mediului înconjurător”.

Valeriu Munteanu, fostul ministru de Mediu, actual liderul Uniunii Salvați Basarabia, ne-a explicat de ce s-a tărăgănat atât de mult cu acest proiect, de ce prețurile la pungile biodegradabile este atât de mare, dar și despre importanța respectării de către cetățeni și implementării de către autorități ai Legii date.

munteanu

„Republica Moldova era unul dintre ultimele state europene, ce a venit cu abordări referitoare la excluderea utilizării articolelor din plastic – pungi și tacâmuri, ori până în 2016-2017 nimeni la nivel oficial nu a abordat și nu a „atacat” acest subiect, se dădea impresia că este un subiect artificial, sau unul elitist ce vizează doar statele puternice. Mi-au trebuit doar câteva luni de documentare și am propus în Guvern și apoi în Parlament acțiuni proprii pentru statul nostru” – explică Valeriu Munteanu decizia de a propune inițiativa.

L-am întrebat pe Valeriu Munteanu de ce s-a tergiversat atât de mult, fiind vorba de 3 ani trecuți de la dezbaterea acestui subiect în Parlamentul R. Moldova.

„Parlamentul a spus mereu „este prea devreme” sau că acțiunile de protecție a mediului vor bloca economia. Atunci am acceptat să mergem pe varianta pașilor mici, dar având un calendar în față și etapizând măsurile restrictive. Și azi îmi amintesc că eram în Parlament să solicit aprobarea interdicției de distribuție gratuită a pungilor de plastic și invocam experiența pozitivă a Franței, unde ministra Franței de atunci, Segolene Royal, a reușit să treacă prin Parlamentul francez o lege ce prevedea (prevede) interdicția vânzării veselei de plastic din 2020. Deputații noștri au spus atunci că nu putem fi mai „cataloci” decât francezii și au amânat luarea tuturor deciziilor, care erau pregnante” – a spus fostul ministru.

Valeriu Munteanu a propus, în 2016-2017, ca pentru început sacoșele de unică folosință să fie cu plată în magazine, ulterior ca timp de 5 ani să dispară complet din R. Moldova. „Proiectele pe care le-am scris eu la Ministerul Mediului au fost mult mai îndrăznețe și hotărâte, doar că pe „drum”, la Guvern, prin Ministerul Economiei, care a invocat mereu necesitatea protejării mediului de afaceri, și la Parlament, prin deputați, care au vrut să arate bine la popor, au fost amânate anumite acțiuni restrictive” – mai spune Valeriu Munteanu.

Întrebându-l despre penalitățile propuse pentru utilizarea și comercializarea plasticului, Munteanu a menționat: „Există o logică punitivă a Codului Administrativ, care în funcție de gravitatea faptei, aplică diferite sancțiuni. Cred că sancțiunile sunt corecte și suficiente, urmează să urmărim capacitatea administrativă de aplicare a acestor amenzi, de obicei, la acest capitol ne mișcăm foarte greu, pentru că nu toți subiecții implicați vor să-și asume responsabilități suplimentare, iar contravențiile de mediu, mereu au fost privite de agenții constatatori ca o materie mai mult filosofică și civilizațională”.

În speță, Valeriu Munteanu afirmă că termenul de 5 ani pentru interzicerea totală a pungilor și vaselor de plastic a fost impus pentru a reutila fabricile de producere a pungilor: „Vedem din reacția pieței că nu există o presiune mare pe acest subiect, asta mă încredințează de faptul că există suficiente capacități interne de producere sau după caz, import, există concurență și trebuie să se formeze și prețuri comerciale”.

Odată ce intră în vigoare, prevederile Legii devin obligatorii pentru toți. Acum, în țară pungile biodegradabile sunt comercializate în lațurile mari de magazine, dar și unitățile comerciale mici vor fi obligate să respecte Legea.

„La început, cei care nu se vor conforma din prima vor fi avertizați, după care aplicate amenzi. Rolul central în această arhitectură îl joacă cetățeanul care trebuie să ajute la descurajarea acestui fenomen, inclusiv prin denunțarea celor care încalcă legea”, spune Valeriu Munteanu.

Cât despre problema prețurilor la aceste pungi biodegradabile, Valeriu Munteanu afirmă că nu vor fi mereu la preț de 3-5 lei: „Problema prețurilor se va rezolva pe cale naturală, prin piață liberă, cerere, ofertă, concurență, fie soluțiile vor fi producerea la costuri mici în RM, fie import. Indubitabil, o piața mai mare de pungi biodegradabile va duce la micșorarea esențială a prețurilor, dar unul dintre scopuri este descurajarea folosirii fără noimă a pungilor (foarte ieftine, de plastic), astfel un preț „normă” întotdeauna descurajează utilizarea unor produse de acest gen”.

bio

Valeriu Munteanu crede că amenzile actuale sunt suficiente pentru a descuraja fenomenul social discutat printre agenții economici care nu se vor conforma. După părerea fostului ministru al Mediului, esențială este aplicarea corectă și fără echivoc a acestor amenzi, dar și multă informare.

Cât despre problema veselei din plastic printre deputați există mai multe declarații, dar și inițiative legislative. Valeriu Munteanu se arată optimist la acest capitol, dat fiind faptul că proiectul e unul popular și fără încărcătură politică.

În prezent, în R. Moldova nu există un Minister separat al Mediului, acesta fiind o componentă din Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În perioada când se decidea reformarea Guvernului, Valeriu Munteanu a fost împotrivă ca partea ce ține de mediu să fie inclusă ca o subdiviziune în cadrul unui minister cu mai multe atribuții. Chiar și astăzi, Valeriu Munteanu consideră că distrugerea Ministerului Mediului a fost o mare greșeală a guvernării Partidului Democrat, care a subordonat mediul agriculturii, componentă care este un mare consumator de resurse de tot genul și un mare poluator. „Din această perspectivă, declar (a câta oară) cu toată responsabilitatea, că astăzi nimeni nu se mai ocupă de mediu în Republica Moldova, totul este în stagnare și degradare în acest domeniu”, iar la implementarea Legilor privind interzicerea plasticului, aplicarea și respectarea acestora va avea de suferit, „ori „lupul este pus paznic la oi”, iar din punctul de vedere al lupului, totul este ok”, afirmă Valeriu Munteanu.

sacose

Noi nu ne putem declara indiferenți în privința utilizării pungilor și veselei din plastic, pentru că ele fac parte din viața noastră de ani buni, deși am putea trăi fără ele. Dacă mergem în pădure, vedem gunoi care în mare parte e plastic, pungi de plastic… Oamenii se încumetă să arunce gunoi chiar și pe marginea drumurilor, și ochiul nostru percepe și aici plasticul. Suntem o societate și o generație care s-a acoperit de plastic, trăim în plastic, respirăm plastic și mâncăm plastic. Dar suntem generația care poate contribui la schimbări pentru o viață fără plastic sau, pentru început, cu mai puțin plastic. De ce nu am susține eforturile autorităților la acest capitol? Pentru că vom achita acum 3-5 lei pentru o pungă?!… care mai târziu va fi mai ieftină. De astfel, există soluție și pentru a evita costurile – dacă pungile biodegradabile au preț mare și se rup rapid, atunci alternativă sunt torbele/sacoșele eco din țesătură, pe care le puteți folosi de zeci de ori. Dorință să fie!

pungi

Să lăsăm mica noastră bucată de pământ să mai respire de la atâta plastic!

Cristina Parfeni

foto: google

Inapoi la arhiva noutaților