Sărbătorile de iarnă au venit și mai urmează, iar odată cu ele – și nesfârșitele întrebări ale gospodinelor: Ce să gătim? Cu ce vom primi musafirii? Ce bucate noi vor trezi spiritul festiv? Cum să ținem totul în bugetul familiei și să menținem un regim cât de cât sănătos?. Portalul CURENTUL a decis să vină-n ajutor gospodinelor și să le dea câteva idei pentru o masă bogată în bucate, dar și sănătoasă.
Solicitat de către reporterul nostru, Tamara Șchiopu, nutriționist, a oferit câteva sfaturi pentru mesele de sărbători.
„Meniurile festive la moldoveni sunt foarte bogate în bucate cu carne, mai puține legume și fructe proaspete, dar asta nu înseamnă că neapărat vom hrăni musafirii cu prea multe calorii. La fiecare fel de bucate tradiționale pot fi adăugate elemente sănătoase. De exemplu, sarmalele le putem pregăti fără carne, iar orezul alb îl înlocuim cu crupe de porumb, fapt care va spori aportul de fibre, va scădea conținutul de grăsimi și va susține digestia. Varza murată este net superioară celei proaspete în această perioadă a anului”, a menționat ea.
De asemenea, nutriționistul a menționat că răciturile pot fi pregătite din carne de pui, în loc de carne de porc, pentru a mai reduce din grăsimile și proteinele consumate la sărbători.
„Salamurile pot fi lăsate pentru alte ocazii, ele nu prezintă neapărat momente festive, căci se utilizează aproape zilnic. Salamurile sunt pline de sare, adaosuri și grăsimi hidrogenizate, toate nocive pentru organism.
Cât despre pârjoale și bătute, o altă specialitate a caselor din Moldova – reduceți consumul lor la maximum, limitându-vă doar la o dată pe zi”, a subliniat Tamara Șchiopu.
Experta în alimentație a propus ca în meniul de sărbători să fie mai mult pește. „Din păcate, Moldova nu se poate lăuda cu pește de calitate. Peștele de la fermele piscicole este plin de oase și deseori îmbibat cu chimicale, iar cel de ocean este de o prospețime dubioasă. O opțiune mai puțin riscantă este peștele din conservele de ulei, tip sardine, macrou – care poate fi transformat într-un pateu delicios sau servit în salate cu legume fierte și sosuri din suc de lămâie”, a precizat nutriționista.
Potrivit ei, legumele nu ar trebui să lipsească de pe masa de sărbătoare.
„Oricare nu ar fi opțiunile de meniu, încercați să introduceți cât mai multe legume atât proaspete, cât și murate. Și când scriu legume, nu mă refer la roșii și castraveți. Astea sunt în afara sezonului, crescute în sisteme chimice. Mă refer la legumele de sezon – varza roșie, ridichea neagră, rădăcina de țelină, sfecla roșie, daiconul, ceapa, bostanul, cohlarbi. Toate sunt accesibile la piață. Sunt perfecte rase-pai și servite la bucate cu carne, sub un sos delicios din vin alb, ulei, miere lichidă, muștar și piper negru”, a spus Tamara Șchiopu.
Murăturile reprezintă o altă opțiune perfectă pentru digestie și pentru sporirea imunității în iarnă. „Din fructe avem gutuile, perele, merele și strugurii. Servite fierbinți, coapte sub un pic de sirop de miere lichidă cu suc de lămâie, sau proaspete, mixate în salate sub un sirop de pomușoare vor prezenta o noutate la masa de sărbătoare”, a afirmat ea.
Totodată, Tamara Șchiopu a menționat că alcoolul este aproape inevitabil de sărbători, însă trebuie consumat cu grijă.
„Alcoolul, atât timp cât el este consumat responsabil și în moderare, cu o cantitate egală de apă, și fără a amesteca mai multe feluri de alcool – organismul ar trebui să se isprăvească de minune. Bineînțeles, un organism sănătos. Persoanele de risc, precum ar fi bătrânii, femeile însărcinate, bolnavii ar trebui să se abțină de consumul de alcool, prea multe grăsimi și proteine. Ca și în orice perioadă a anului, o atitudine responsabilă și moderată față de bucate și față de alcool ar trebui să vă ajute să vă bucurați de sărbători și de cei dragi în jurul Dumneavoastră, a spus nutriționista.
Anastasia Borta