[ X ]
[ X ]
[ X ]
După câștigul obținut la CEDO Valentin Vizant a acționat Guvernul în judecată
8 Iunie

Antreprenorul Valentin Vizant a acționat în instanță Guvernul Republicii Moldova, solicitând repararea prejudiciului financiar în valoare de 2,2 milioane lei.

Cererea de chemare în judecată a fost înaintată după ce la 4 august 2020 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat decizia autorităților din Moldova privind excluderea Partidului Politic „Patria” din campania electorală pentru alegerile parlamentare care au avut loc în noiembrie 2014.

Potrivit deciziei CEDO, statul a admis mai multe încălcări în adresa dlui Valentin Vizant, acesta fiind unul din autorii Cererii depuse în instanța europeană. În special, statul nu doar a încălcat drepturile lui constituționale, dar și i-a adus prejudiciul financiar considerabil prin confiscarea surselor financiare ale Partidului „Patria”, inclusiv mijloacele financiare ale dlui Valentin Vizant în valoare de 1,7 milioane lei, donate Partidului în condiții legale.

”Consider că acțiunile statului sunt absolut inacceptabile și periculoase pentru societate. Anume din acest considerent am și mers în instanță pentru a exclude o eventuală repetare a acestui precedent. Sper că autoritățile vor demonstra o abordare inteligentă, își vor conștientiza responsabilitatea și se vor supune cerințelor legii. În cazul unui comportament inadecvat al autorităților în procesul judiciar, echipa noastră de avocați este pregătită să uzeze de toate drepturile acordate de lege pentru a asigura supremația legii”, a declarat dl Valentin Vizant.

El și-a explicat decizia de a se adresa în instanță și prin necesitatea de a pune capăt practicii autorităților în realizarea la comandă a dosarelor politice, așa cum a fost decizia din noiembrie 2014. În acest sens, instanțelor de judecată pot fi înaintate și alte procese într-o serie de cauze motivate politic.

Pe lângă prejudiciul material, dl Vizant a solicitat Guvernului despăgubirea prejudiciului moral în valoare de 500 mii lei.

Pentru informație: La 27 noiembrie 2014, prin decizia Curții de Apel Chișinău, a fost admisă cererea Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării concurentului electoral Partidul Politic „Patria” și confiscarea sumelor de bani în folosul statului. Valentin Vizant a figurat sub numărul 5 în lista electorală a Partidului Politic ”Patria”.

Inapoi la arhiva noutaților