[ X ]
[ X ]
[ X ]
După 2 ani, e-Gate-ul de la Aeroport așa și nu a fost reparat. Ce șanse au călătorii să treacă frontiera cu ajutorul unui sistem automatizat
17 August

Sistemul automatizat al controlului de frontieră e-Gate, care permitea trecerea frontierei în doar 15 secunde, așa și nu a fost reparat, la mai bine de doi ani de când a fost scos de la Aeroportul Internațional Chișinău, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Serviciul de Presă al Poliției de Frontieră ne-a spus că acesta se află în depozitul Inspectoratului General de Poliție.

„Dispozitivul a fost demontat din Aeroportul Internațional Chișinău, în legătură cu nefuncționarea acestuia, dar și cu lucrările de reparaţie a aerogării. Însă, au fost inițiate discuții cu partenerii de dezvoltare strategică, în identificarea mijloacelor financiare pentru repararea și reprogramarea e-Gate-ului de facto, care citește doar pașapoartele biometrice de tip vechi, incluziv se prevede achiziționarea altor e-Gate-uri mai performante”, ne-au spus responsabilii.

Ei nu au putut oferi detalii vizavi de perioada când călătorii vor trece frontiera cu ajutorul sistemului automatizat.

Amintim că în luna aprilie 2012, la Aeroportul Internațional Chișinău a fost amplasat un e-Gate. Sistemul tehnic prevedea un coridor verde pentru cetățenii moldoveni ce dețin pașapoarte biometrice. Poarta electronică însă s-a defectat de mai multe ori, astfel că a fost funcţională foarte puţin timp. Sistemul a costat 20 mii euro.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților