[ X ]
Dungaciu: PAS a făcut o greșeală politică, anunțând că merge singur în alegeri
1 Februarie

„În Republica Moldova s-a întâmplat ceva care cred că e o greșeală politică pe care a făcut-o PAS, anunțând că merge singur la alegeri înainte de alegerile anticipate. Or, în momentul când anunți că mergi singur la alegeri, înainte de a începe alegerile anticipate, de a le declanșa propriu-zis, ai o problemă de coalizare. Transmiți un mesaj că foștii tăi parteneri sau potențialii tăi parteneri, cu care ai putea face o coaliție mai amplă, de fapt, nici nu contează pentru tine”. Declarațiile au fost făcute de analistul politic român, profesorul Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, informează CURENTUL.

Dungaciu consideră că mesajul lansat de PAS nu a fost un gest înțelept din perspectiva bătăliei, inclusiv în Parlament, motivând prin faptul că „vom avea alegeri anticipate mai devreme sau mai târziu, iar în Republica Moldova nimeni nu a reușit să facă o majoritate ca partid singur”. „Ideea că un partid va putea câștiga atâtea voturi (n.r. – 50%, ca să dețină majoritate) este, după părerea mea, exagerată. Ideea că te duci singur la alegeri, cum face PAS, fără să ai garanția că deții o majoritate pro-europeană, înseamnă că mesajul politic pe care îl transmiți este că după alegerile anticipate, dacă vor veni, va fi cam aceeași situație. Doar că înainte te aliai cu Dodon ca să scapi de Plahotniuc, iar acum te vei alia cu Usatîi ca să scapi de Dodon. Mesajul ăsta politic mie mi se pare, cel puțin, bizar”, a spus el.

Referindu-se la eventualul câștig, analistul afirmă că, din punctul său de vedere, acesta nu va exista, căci dacă în Parlament vom avea PSRM, PAS, partidul lui Usatîi, al lui Șor, alte partide la limită, singura soluție va fi o coaliție „cu un partid insalubru din perspectivă proeuropeană sau un partid cu foarte multe semne de întrebare”.

„E o mare greșeală politică să nu anunți o coaliție potențială, pe care nu poți s-o ignori doar pentru că nu-ți plac niște foști colegi politici. O asemenea scuză este, cel puțin, ridicolă. Din moment ce ai stat la guvernare cu Partidul Socialiștilor al domnului Dodon, ai fost sprijinit de Partidul Socialiștilor, acum e ridicol să invoci faptul că nu-ți plac mai multe figuri din tabăra potențial aliată. Că-i vorba de partidele din Parlament, că-i vorba de partid din afara Parlamentului”, a mai spus Dungaciu.

Referindu-se la actuala relație cu eventuali parteneri politici ai PAS, Dan Dungaciu a menționat că „în momentul în care tu nu anunți că vrei o coaliție politică, un bloc, nu mai spun o alianță de integrare europeană, dar ceva de soiul acela, ci mergi pe teoria celor 50% (care să fie teoretic credibilă) în alegeri anticipate, tu pleci în această bătălie cu sula de mână, pentru că nici cei mai entuziaști suporteri ai PAS nu vor spune credibil – că PAS va lua 50%”.

Dungaciu consideră că, această „greșeală politică”, pe care, după părerea sa, a făcut-o PAS, va șubrezi într-un fel elanul unor potențiali parteneri pentru susținerea alegerilor anticipate: „Eu nu vreau să spun că nu vor alegeri anticipate, vreau să spun că ei vor dori alegeri anticipate, dar nu vor sta alături de PAS pentru a le promova acest deziderat, pentru a-l susține, a-l împinge și a-l duce în spațiul public, pentru a scoate oamenii în stradă, pentru a pune presiune ca într-adevăr acest Parlament să fie schimbat. PAS a plecat la vânătoare, cum se zice, câine surd la vânătoare, cu stângul”.

În aceste condiții – a mai spus politologul, parafrazând un renumit scenariu de la Hollywood, după alegerile anticipate „vom intra în scenariul „Ceață-2”.

Cât despre faptul dacă este posibilă activitatea eficientă pentru țară a actualului Parlament, Dungaciu a menționat: „este inutilizabil pentru o schimbare credibilă și radicală în RM”, iar, în cazul în care majoritatea parlamentară va vota Guvernul, politologul s-a întrebat cum se va raporta majoritatea parlamentară care îl va vota la acest Guvern, pe care îl vrea prăbușit sau pe care-l vrea un eșec și cine va face parte din acest Guvern, știind că se duce în fața unui Parlament care-l vrea eșuat. „Cine crede că dintr-o asemenea situație poate să iasă ceva bun este mult mai optimist decât mi-aș putea eu permite să-mi imaginez”, a spus analistul.

Referitor la ideea că alegerile anticipate ar fi o soluție de salvgardare a Republicii Moldova, politologul de la București a remarcat că „alegerile anticipate nu sunt neapărat garanția succesului sau garanția ieșirii din criză a RM”, motivând prin faptul că, dacă în aceste anticipate nu se merge măcar cu tentativa de a se obține 51% de majoritate proeuropeană sau, măcar, nu anti europeană, aceste alegeri anticipate vor transforma Parlamentul din RM într-o „altă Mărie cu aceeași pălărie”.

„Dacă PAS merge singur și celelalte partide vor juca singure sau în mici coaliții, nu avem nicio garanție că lucrurile în RM vor merge bine în continuare cu alegeri anticipate cu tot. Singura soluție în RM este un semnal politic de unificare a forțelor pro-europene, un semnal politic care să fie clar și societății, și partenerilor de la Bruxelles, și partenerilor din România ș.a., în așa fel încât cu ocazia alegerilor anticipate să fie clar care vor fi prietenii și neprietenii pentru fiecare alegător în parte și pentru fiecare partener al RM. În acest moment nu este deloc limpede cum vor fi așezate etapele în RM dincolo de alegerile extraordinare ale doamnei Maia Sandu în funcția de Președinte”, a mai spus Dan Dungaciu, specificând că „ideea că alegerile anticipate sunt mântuitoare, că salvează RM, că cineva poate să ia toate voturile oferite doamnei Maia Sandu în prezidențiale este o idee greșită și nu face decât să împingă criza și mai departe, să ne iluzioneze, să ne facă să nu vedem gesturi politice greșite, pe care unii politicieni pro-europeni din RM la fac în fața noastră”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților