Agenția ”Moldsilva” a desfăşurat astăzi, 26 iunie curent, conferinţa de presă – „Tratamentele silvice între argumentare științifică și necesitate de regenerare”, dedicată rezultatelor Simpozionului științifico-practic „Asigurarea managementului forestier durabil prin implementarea tratamentelor silvice și promovarea regenerărilor naturale a împăduririlor”, ce a fost organizat la 5 iunie 2020 la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice din Chișinău, Rezervațiile Naturale „Codrii” și „Plaiul Fagului”, Întreprinderile pentru Silvicultură Strășeni și Călărași – în cadrul căreia s-a pus în discuţie problemele ce ţin de tratamente, defrişări şi regenerarea pădurilor, informează CURENTUL.
“La moment Agenţia “Moldsilva” are mai multe priorităţi de dezvoltare durabilă a sectorului silvic. Şi anume, în primul rând, asigurarea regenerării arboretelor degradate şi adaptarea la schimbările climatice, extinderea suprafeţelor acoperite cu păduri. Noi acum lucrăm cu toate primăriile din Republica Moldova pentru a primi terenuri care sunt nefolosite şi care, ulterior, ar dori să fie împădurite. Avem o problemă ce ţine de Legea Fondului cinegetic şi protecţia vânatului, ce urmează să intre în vigoare în anul 2021, care are la baza ei conlucrarea cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova. Avem de făcut în această situaţie delimitări a suprafeţelor de vânătoare şi aşa mai departe.
Noi, acum, activăm în condiţii de autofinanţare, nu suntem dotaţi din bugetul Republicii Moldova cu surse financiare, anume la regenerarea, paza şi protecţia pădurilor – asta e o problemă foarte mare care generează şi unele suspiciuni, şi unele probleme pe care le avem la ziua de astăzi. Vreau să vă spun că Agenţia Moldsilva este în cadrul unei reforme instituţionale a sectorului silvic”, a comunicat Dumitru Cojocaru, directorul Agenţiei “Moldsilva”.
Totodată, în cadrul conferinţei s-a pus în discuţie şituaţia actuală – inundaţiile. „Inundaţiile ne afectează foarte mult, multe surse financiare se duc anume la lichidarea acestor consecinţe. Pe perimetrul râului Prut şi perimetru râului Nistru acum s-a creat o situaţie foarte dificilă cu masa lemnoasă cu culturile silvice care sunt acolo” – a spus Dumitru Cojocaru.
La conferința a participat: Dumitru Cojocaru, Director Agenția „Moldsilva”; Nicolae Munteanu, inginer-șef silvic Agenția „Moldsilva”; Dumitru Galupa, Director ICAS; Ion Roșca, Director Grădina Botanică Națională (Institut) Alexandru Ciubotaru; Dionisie Boaghie, dr. ing., conf. univ., UASM.
Cristina Tomac