[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dumitru Ciubașenco: Când Președintele și Guvernul spun că nu au treabă cu „Moldovagaz” ei demonstrează că nu sunt responsabili
18 Septembrie

Jurnalistul Dumitru Ciubașenco spune că atitudinea guvernării față de problema creșterii tarifelor la gaz este una lipsită de responsabilitate, transmite CURENTUL.

Dumitru Ciubașenco a fpcut unele calcule:

„ANRE anunță că, în septembrie, R. Moldova importă gaz în sumă de 550 dolari pentru o mie metri cubi, în comparație cu 127 dolari la începutul anului. Această creștere va duce și la creșterea tarifelor pentru gaz a consumatorilor. Astăzi, cetățenii achită 4,3 lei pentru un metru cub. Chiar dacă tariful va crește nu de patru ori, dar de două ori, suma va fi de 8,6 lei pentru un metru cub. Asta este foarte mult. Acest lucru îi deranjează pe toți cetățenii pentru că ei înțeleg că noul tarif va afecta bugetele și această creștere va duce la alte creșteri pentru serviciile comunale și produse de primă necesitate”.

Jurnalistul afirmă că acest subeict nu prea este discutat de guvernare, ei delcarând că nu au pârghii de influneță în acest sector.

„Pe Președintele țării și guvernarea sa, creșterea tarifului la gaz nu-i interesează. Ei s-au depărtat de această problemă, declarând că acest lucru este o relație comercială între „Gazprom” și „Moldovagaz” și, evident, ANRE. „Moldovagaz” este cea mai mare companie a țării, asupra căreia statul deține 35% din acțiuni. Ea nu este un magazin din sat, dar un monopol energetic. Atunci când Președintele și Guvernul spun că ei nu au treabă cu această companie, asta demonstrează că ei nu o duc bine cu logica, responsabilitatea și, posibil, chiar cu capul”, spune jurnalistul.

De asemenea, Dumitru Ciubașenco afirmă că mărirea tarifelor și prețurilor va șterge din subiectul măririi pensiei și a indemnizațiilor.

„R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în mărime de 2 miliarde de metri cubi în an. Un miliard pentru regiunea transnistreană și un miliard pentru malul drept al Nistrului. Fiecare tarif adăugat este un plus de miliard de lei. Dacă tariful va fi mărit cu 2 lei, populația și businessul va trebui să depună pentru asta 100 mln. euro”.

De asemenea, Dumitru Ciubașenco s-a referit și la importul alternativ de gaz, prin România:

„Noua guvernare spune că lucrează asupra creării unor surse alternative de import de gaz. Este vorba despre importul pe partea României, dar pentru crearea unor posibilități tehnice pentru acest lucru va fi nevoie de un an. Important nu este din ce parte să fie importat gazul, dar cine îl oferă și la ce preț. România nu are resurse proprii pentru Moldova. Dacă va importa gaz în R. Moldova, tot va fi gaz rusesc, care va ajunge la noi nu prin partea Ucrainei, dar prin Turcia, Bulgaria și România. Acest gaz se va numi european, dar nu va fi mai ieftin”, spune jurnalistul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților