Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, afirmă că se atestă „primele semne de recuperare economică”, informează CURENTUL.
Potrivit spuselor sale, producția și cererea pentru bunuri și servicii sunt în creștere. Acest lucru încurajează prognozele noastre de creștere a economiei de 2% pentru anul curent. După seceta din anul trecut, producția agricolă a sporit cu 28% în perioada ianuarie-septembrie 2023, însumând 29 mld.lei. Această îmbunătățire se datorează în mare parte creșterii producției vegetale, în special a cerealelor, care a condus la o revigorare a exporturilor. Exporturile au însumat 346 mil.dolari SUA în luna septembrie și au crescut cu 9% față de septembrie 2022, alimentate de livrările de fructe, nuci, uleiuri vegetale, mașini și echipamente electrice, produse farmaceutice etc.
Industria a crescut cu +1,5% în septembrie, prima creștere din acest an, datorită revenirii industriei alimentare. După o scădere medie de circa 20% în perioada ianuarie-iulie, producția alimentară a crescut cu aproximativ 26% în august-septembrie, cu o contribuție semnificativă din partea producției de uleiuri vegetale, care a crescut de 2,7 ori, și sectorul de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor, care a înregistrat o creștere de 21% în septembrie Evoluții pozitive în acest an înregistrează și industriile producătoare de mașini, utilaje, produse farmaceutice, băuturi și echipamente electrice.
Datorită unei politici monetare mai relaxate și dobânzilor în scădere, avem îmbunătățiri în creditarea persoanelor fizice, care stimulează consumul. Începând cu luna aprilie, cererea pentru credite de consum a intrat pe o traiectorie pozitivă, în cele 9 luni înregistrând o creștere anuală de 30% și o valoare de 6,9 mld.lei. Totodată se revigorează și comerțul intern de bunuri și servicii. Vânzările cu amănuntul au crescut în ultimele două luni cu 9%, iar serviciile de piață pentru populație cu 10% în primele opt luni ale anului curent. Serviciile de cazare și alimentație publică au înregistrat o creștere de 20%, serviciile de recreere și agrement cu 10%, iar serviciile agențiilor turistice și tur-operatorilor cu 18%. Alte activități de servicii au înregistrat o creștere semnificativă de 29%.
„Nu am ieșit încă la mal. Dar suntem aproape.
Există întotdeauna loc de mai bine. Continuăm să creștem economia, în ciuda provocărilor”, a conchis el.