De la 1 iulie, în prima săptămână de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative ce anulează comerțul cu amănuntul în bază de patentă, peste 400 de comercianți s-au conformat și sunt cu acte în regulă. Dintre aceștia, sunt deja înregistrate circa 40 de solicitări la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului prin care Guvernul va compensa banii pentru aparatul de casă și alte cheltuieli, până la 10.000 de lei.
Astăzi, s-au desfășurat audieri publice la Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul cărora au fost discutate aspectele legate de patenta pentru comerț. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Serviciului Fiscal de Stat și Î.M. „Piața Centrală”. Scopul audierilor a fost prezentarea și discutarea primelor rezultate ale reformei.
„Am făcut tot posibilul ca această tranziție, care vizează peste 4.000 de oameni, să fie mai ușoară și confortabilă. Am fost transparenți și am depus maxim efort pentru a informa fiecare persoană în parte. Oamenii se conformează, unul câte unul. Ceea ce nu ajută este dezinformarea din partea unor politicieni. Unii dintre ei chiar și în această perioadă îi mint că s-ar putea să se reinstituie patenta. Asta îi oprește pe oameni din a se înregistra. Politicienii fac asta pentru profituri politice, iar prin asta pun la bătaie soarta oamenilor și a micii lor afaceri. O să fiu tranșant – patenta pentru comerț nu revine. Nici în Bălți, nici în Comrat, nici în altă parte. Mergem înainte”, a menționat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Potrivit administrației Î.M. „Piața Centrală”, dintre cei 380 de deținători de patente din cadrul întreprinderii, 210 deja au trecut la activitatea independentă, aproximativ 40 au înființat Societăți cu Răspundere Limitată sau Întreprinderi Individuale. Alți deținători rămân indeciși sau sunt în proces de reorganizare. Acesta a mai subliniat că a crescut numărul de contracte noi încheiate, motivând că noua formă de organizare juridică le oferă comercianților posibilități mai mari, inclusiv mai multe locuri de comerț.
Din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Pentru a simplifica procesul de tranziție Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a identificat mai multe soluții care să le permită comercianților să-și continue activitatea. Printre acestea sunt granturi nerambursabile pentru procurarea aparatelor de casă, instruiri tehnice, majorarea plafonului de vânzări, dar și cel mai mic impozit pe venit din Europa. https://mded.gov.md/serviciul-fiscal-de-stat-explica-cum-poti-trece-de-la-patenta-la-activitate-independenta-in-doar-cativa-pasi/
Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost adoptată prin legea nr. 93/1998. Ulterior, activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător a fost prelungită de câteva ori, ultima dată – la finalul anului 2022, ca măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate peste 2.000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul a fost de peste 4.000.